Статті

Як український бізнес використовує донорську допомогу

Близько десяти міжнародних організацій готові фінансово підтримати малий і середній український бізнес. Яка частка українських експортно-орієнтованих компаній знає про цю можливість?
інтерв'ю

Марк Фейгін: Політика змусить Савченко бути менш різкою, шукати компроміси

Що залишилося за кадром звільнення Надії? "Українська правда" поговорила з адвокатом Савченко Марком Фейгіним. (рос.)

Надія Савченко. Гостя з минулого

Вона - людина із нашого недавнього минулого. Із червня 2014-го. Того самого, коли в Слов'янську ще Стрєлков. З Маріуполя вибивають сепаратистів. У Луганську збивають ІЛ-76 з десантниками. Десь на північ від міста воює "Айдар" та бойовики беруть в полон дівчину-льотчицю. (рос.)

Митниця і "податкові білки" під прицілом. Чи буде реформа ДФС?

ЕП проаналізувала нові законопроекти Кабміну і з'ясувала, чи реально вони можуть спростити проходження митниці, і чи буде ліквідована податкова міліція. (рос.)
Освіта

5 ідей змін в українських школах, про які варто знати

Як вчителі намагаються самостійно реформувати школу і шкільне середовище, не чекаючи вказівок "згори".

Велика торгівля: що хоче отримати Путін від Заходу в обмін на звільнення Савченко

Середа була останнім днем, коли РФ могла надати ключові аргументи за пом’якшення західних санкцій.

День Надії. Як Савченко повернулася в Україну

У білій футболці з тризубом, без взуття вона виглядала збудженою та знервованою. "Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить в неволі, повернулась в Україну. Я готова померти кожної секунди, щоб так було," – говорила міцним голосом Савченко.

Як працює ринок землі в 60 країнах світу. Що обрати Україні?

На початку 2000-х в Україні відбулася реформа: 7 мільйонів громадян отримали право на 28 млн га земель. Проте українці стали власниками лише на папері - вони не можуть розпоряджатися наділами. Доки триватиме новітнє рабство?
Хроніка

САВЧЕНКО ПОВЕРНУЛАСЯ ДО УКРАЇНИ. Як це відбувалося

Майже через два роки після взяття в полон, українську льотчицю вдалося звільнити. 25 травня російський літак забрав засуджених в Україні бійців ГРУ Генштабу РФ, а український Борт №1 вивіз Савченко із Ростова-на-Дону.

Такі справи: Мартиненко vs НАБУ. Шість місяців потому

Історія Мартиненка багато в чому нагадує історію вже легендарного Павла Лазаренка. "Українська правда" вирішила нагадати про зміст кримінальних справ проти нього і розібратися, як вони просуваються.
інтерв'ю

Андрій Рева: Наявність депозиту не забороняє отримувати субсидії

В другій частині голова Мінсоцполітики розповів, чому зараз не варто проводити монетізацію субсидій, чому немає сенсу вводити накопичувальну систему, і як знизити ризики надання соціальних виплат терористам та шахраям.

Ефект від зниження ЄСВ: чи збільшив бізнес зарплати?

З метою детінізації бізнесу влада суттєво зменшила ставку єдиного соціального внеску. Перші чотири місяці року показали: урядовці на правильному шляху.

Від поцілунків Януковича до "кришування" контрабанди: історія одного посла України

В тому, що стався скандал, МЗС і Порошенко мають звинувачувати перш за все себе. Про те, що наш посол більше шкодить Україні, аніж працює, знають усі дотичні до теми.

Андрій Парубій: Закон про Генпрокуратуру – це було питання національної безпеки

"Я вважаю, що найкращий метод — це громадський тиск, який має бути спрямований на кожного депутата, щоб він в результаті працював у сесійній залі". УП поговорила з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм за межами кабінету, щоб відійти від звиклого всім образу паркетного чиновника.

Загострення "банкопаду". Що стоїть за банкрутством Фідобанка і "Михайлівського"

За останній тиждень на банківському ринку відбулося одразу два великих банкрутства. ЕП дослідила кожну з цих історій і дізналася, що відбувалося в фінансових установах до визнання їх неплатоспроможними. (рос.)
Культура

Вікно в Європу: як західні музиканти відроджують концертний ринок України

Після двох років затишшя в Україні знову приїжджають закордонні виконавці топ-класу. Криза минула? (рос.)

Любов на відстані: як Фірташ співпрацює з владою

Як і очікувалося, кампанія з деолігірхізаціі виявилася черговою профанацією. Навпаки, влада все частіше "йде назустріч" власникам найбільших українських ФПГ. (рос.)

Ціна "Свободи". Як соратники Тягнибока монополізували Івано-Франківськ

У місті мер Марцінків майже зірка. Однак існує й темна сторона місцевих посадовців. Крім повноти влади, представники ВО "Свобода" отримали можливість розпоряджатися бюджетними коштами.

Яценюк після відставки. Збитий льотчик чи переграв усіх?

"Українська правда" розбиралася, чим зараз займається колишній прем'єр, якої стратегії дотримується "Народний фронт", і чи отримає Порошенко сильнішого політичного опонента. (рос.)
Пенсія

Гроші на майбутнє. Чи не час креативному класу подумати про пенсію?

Як вирішують питання соціального захисту працівників культури в країнах Європи і чому в Україні їхня робота лишається невидимою?
інтерв'ю

Андрій Рева: Підвищення пенсійного віку — це варіант

Як догодити МВФ і вирішити проблему дефіцита Пенсійного фонду? Чому, знижуючи ЄСВ, треба підвищувати пенсійний вік. Про це в розмові ЕП з головою Мінсоцполітики Андрієм Ревою.

"Асоціація для тебе": як ЄС готуватиме українських спеціалістів з євроінтеграції

Представники Єврокомісії заговорили про те, що планують залучити українських експертів до роботи в євроінтеграційному напрямку. Однак кількість людей, які мають кваліфікацію цим займатися, надзвичайно мала.

47

Георгію 47, 16 з них у нашій пам’яті. Роки минають, життя триває, без тебе. "Крим для України може стати серйозною зоною конфлікту", – казав ти. "Якщо їх не зупинити в Грузії, вони підуть на Україну", – застерігав ти.
Декомунізація

Щорс в законі. Як Кличко провалив декомунізацію

Вже 22-го травня в Києві може полетіти голова мармурової Крупської, зникнути безвісти бронзове погруддя Примакова та почервоніти від фарби кінь Щорса.

Ігор Гуменний: Я дуже не хотів займатися бартером, але вийшло навпаки

Інтерв'ю з топ-100 успішними підприємцями України. Цього разу - із співвласником торгово-промислового холдингу UBC Group Ігорем Гуменним.
ЦВК

Без Охендовського. Як Порошенко оновлює ЦВК під себе

Президент воліє отримати фактично одноосібний контроль над Центрвиборчкомом. Однак виглядає, що поки Порошенкові не вдалося протиснути такий варіант оновлення ЦВК. Торги тривають.
інтерв'ю

Посол України при ЄС: Я не вважаю, що Шенген зараз розвалюється

Кілька країн хочуть відкласти рішення про безвізовий режим з Україною. Представник України при Європейському Союзі Микола Точицький став першим чиновником, який визнав, що проблема дійсно існує.

Біль держави. Чи відвоює фармацевтична мафія ринок закупівлі ліків

Закупівлі ліків почали передавати міжнародним компаніям, які уже зекономили держбюджету півмільярда гривень. Процес гальмують фірми-прокладки, які підтримує керівництво міністерства.
Інфокарти

Дорожній фонд та децентралізація доріг. Як це буде

Уряд працює над створенням Дорожнього фонду. ЕП дізнавалася, чи здатен цей механізм побороти українське бездоріжжя.
Література

10 фактів, які ви не знали про українські казки

Чому нашим Попелюшкам непотрібні принци та що спільного між майстром Йодою та Україною?
інтерв'ю

Артур Міхно, Work.ua: за рік зарплати зросли на 25-30%

Як був створений найуспішніший український проект з пошуку роботи, на чому він заробляє, з чим пов'язане небувале зростання вакансій на ринку праці. Про це ЕП поговорила з співзасновником Work.ua Артуром Міхно. (рос.)

Римський статут Міжнародного кримінального суду: у чому проблема з ратифікацією?

Якщо Україна стане учасницею МКС до 1 січня 2017 року, то зможе взяти участь в голосуванні за поширення компетенції цього суду на злочини агресії. Зараз - чи не остання можливість зрушити питання приєднання до МКС з мертвої точки.