Статті

Креативний експорт: компанії, що формують новий імідж України

Побачивши цікаву українську продукцію, європейські покупці часто висловлюють готовність до контрактів, але тільки-но дізнаються, з якими труднощами на митниці пов'язана потенційна покупка, змінюють рішення.

Квартирне питання. Чи вплинули 1,5 мільйона переселенців на ринок житла

Відчутне зростання чисельності населення в східних областях поки не вплинуло на приплив капітальних інвестицій в будівництво житла. (рос.)
Війна

Гібридна правда і війна

У будь-якій країні у стані війни мріють про перемогу і про мир. Але в разі виснажливого гібридного протистояння до цих двох мрій може приєднатися ще одна – мрія про звичайну, нормальну, традиційну війну. (рос.)

Чому держпідприємства досі не реформовані

Реформа сектора просувається повільно. Її гальмують менеджмент державних компаній, який бажає зберегти тіньові доходи, та відсутність єдиної думки щодо державних активів у парламенті. (рос.)

Волю Ахтему Чийгозу. Що відомо про справу кримськотатарського в'язня

1,5 роки кримський татарин Ахтем Чийгоз знаходиться за ґратами. Прокуратура РФ звинувачує його в діях, що були здійснені в Україні українським громадянином проти інших українських громадян. (рос.)

Денис Гурський: Українські стартапи піднімають економіку Польщі

Ідеолог стартап-інкубатора розповів, як зупинити виїзд за кордон вітчизняних стартапів, як регіони можуть піднятися за допомогою інноваційного бізнесу, і як він планує полегшити життя творцям українських IT-проектів. (рос.)

Ідеальний уряд. Якщо все-таки "варяги"?

Українським реформаторам не варто шукати країну-ідеал, ефективніше вивчити перетворення окремих країн. Автори склали гід по успішним реформам за останні чверть століття. Як виглядає ідеальний Кабмін на основі економічних досягнень? (рос.)

У полоні у своїх. Костянтин Безкоровайний - про незаконне утримання СБУ

Костянтин Безкоровайний провів в полоні 15 місяців. Його утримували не бойовики так званих "ДНР" та "ЛНР", а співробітники СБУ. Його відпустили. Але поставили умову: нікому не можна говорити, що він тут був. Навіть сім'ї. (рос.)

Кому війна, кому мати рідна: фортифікації посипалися

Кримінальні справи, зниклі гроші та порослі травою укріплення — ось результат розтрати 850 млн грн з держбюджету.

ЄС, Росія та НАТО після Brexit: обриси трикутника для України

Все більш роз'єднаний ЄС, усе агресивніша та сконцентрованіша на антинатівському напрямку Росія та, сподіваємося, більш консолідоване НАТО – трикутник, в якому Україні буде все складніше знайти безпечне місце...

Православні ходоки. Кому й навіщо потрібен молебень за мир

Кому й навіщо знадобився Хресний хід за мир, який має всі шанси посилити розкол не тільки в середовищі віруючих, а й спровокувати на агресію радикально налаштованих українців. (рос.)
История успеха

Євген Уткін: Cкоро Хрещатиком будуть гуляти майбутні Цукерберги і Джобси

Продовжуємо публікувати інтерв'ю з успішними бізнесменами. Новим гостем проекту став власник інвестиційного хайтех-холдингу KM Core Євген Уткін.

Ігор Мазепа: Краще б продали ОПЗ Коломойському п'ять років тому за 600 мільйонів

ЕП поговорила з відомим інвестбанкіром і радником голови АП Ігорем Мазепою про те, хто впливає на кадрові рішення в Адміністрації, чого чекати від приватизації, що буде з ОПЗ, і чому уряд насправді не хоче ще одного траншу від МВФ. (рос.)

Гацько та його команда. ДемАльянс 2.0

Яким був шлях Василя Гацька в політику і чи є у "ДемАльянсу" шанс стати альтернативою нинішнім політичним проектам? 10 фактів. (рос.)

Чи варто Україні подавати заявку на вступ до ЄС? Всі плюси та мінуси

Кращим варіантом було б запланувати заявку на членство і оголосити, що вона буде подана ближче до кінця мандата нинішньої Єврокомісії.
Освіта

Миру можна навчитися: як в Україні змінюють свідомість учителів та дітей

Вчитель повинен змінити свою роль – замість джерела знань перетворитися на помічника, творця такого простору, в якому дитина може сформувати сильні риси характеру, компетентності та життєві навички.

Банки vs НБУ. Чи можна повернути на ринок неплатоспроможний банк

Уже кілька виведених з ринку кредитних установ в суді домоглися скасування рішень Нацбанку і заборони на ліквідацію. Що буде далі? Чи зможуть банки повернутися на ринок? (рос.)
інтерв'ю

Володимир Омелян: Сподіваюсь, українську мафію в "УЗ" не замінить польсько-українська

У другій частині інтерв'ю з міністром інфраструктури: про боротьбу з МАУ, про лоукостери, що чекає на українські порти, та про виклики для "Укрзалізниці".
Уряд

100 днів самотності уряду Гройсмана

"Українська правда" вирішила з’ясувати, чи вдалося новому прем’єру за перших 100 днів своєї діяльності налагодити роботу зі своїми колишніми колегами з парламенту та виконати інші обіцянки.

Волонтерський контроль в МО. Кадрова чистка і нова архітектура міністерства

Найбільша проблема в МО, як і в багатьох сферах, – це кадри. У нас більше 50% керівного складу і вузьких фахівців МО до 2018-го року повинні піти на пенсію.
інфографіка

Злочин і покарання: кого влада переслідує за банкопад

ЕП зібрала усю основну інформацію про кримінальні та господарські справи, що стосуються збанкрутілих банків та власників фінансових установ, які повинні це заплатити. Хто відповість за банкопад?

"Дільниця вільної Вірменії": чому в Єревані не можуть звільнити захоплену будівлю поліції

Керівництво Вірменії опинилося в глухому куті. Значна частина вірменського суспільства хоч і засуджує бойовиків, але водночас співчуває їм...

Без стіни і рову з крокодилами. Репортаж з латвійсько-російського кордону

Яким має бути україно-російський кордон? Прикладом для нас може бути досвід, наприклад, Латвії, що почала модернізацію свого кордону одночасно з нами.

Що ухвалив Сейм Польщі? Переклад резолюції про визнання геноциду на Волині

Під час вчиненого в 1943-45 роках геноциду вбито було понад 100 тисяч мешканців Польщі, в основному селян. Їх точна кількість досі невідома.

Володимир Омелян: Я не готовий нести відповідальність за тих, кого призначили до мене

Міністр інфраструктури розповів ЕП, як потрапив до уряду, чи впливають на його рішення "Народний фронт" та керівник МВС Арсен Аваков, а також що буде з автомобільною мережею, і коли в Україні з'явиться дорожній фонд.

Кожен день – як останній. Правила життя Павла Шеремета

Чесне ім'я – наш капітал і наш ресурс. Підійшов до якоїсь межі і зрозумів, що життя таке коротке, а репутація – така тендітна річ, що все це підкоряти волі кількох політиків – нерозумно і безглуздо.

Останній ефір Павла Шеремета

"Коли в ефір дзвонили люди і говорили, що "все пропало, зрада", він міг навіть розлютитися – Паша підштовхував людей змінюватися, йти до правди, перемагати і щось міняти, а не опускати руки і говорити, що все погано", - згадує Тетяна Іванська, яка вела з Павлом його останній ефір.

Знеструмлені мережі: хто винен у 50-відсотковій дефляції банків

За останні 2,5 роки кількість банківських відділень скоротилася на 8 468 до 10 822. VoxUkraine з'ясував, що "вбило" більше відділень: бідність чи нові технології.

Відносини ЄС та України: історія втрачених можливостей і невиконаних очікувань

Стаття нового посла Польщі. "Україні запропонували лише новий інструмент європейської політики сусідства. Київ відреагував розчаруванням".

Життя без МВФ. Яке воно?

Україна вже точно не отримає третій транш МВФ в липні і, ймовірно, навіть не цього літа, а може і не цього року. Чому так, і чи впорається країна без допомоги Фонду? (рос.)
інтерв'ю

Володимир В’ятрович: Називаючи вулиці Бандерою, ми не повинні повторювати радянський досвід з Леніним

УП поговорила з головою Інституту національної пам'яті Володимиром В’ятровичем епопею з перейменування в рамках декомунізації та просування польськими політиками теми "геноциду".

Соцмережі сумують за Павлом Шереметом

Користувачі соціальних мереж з теплом згадують Павла та співчувають його рідним і колегам.
Реклама: