У Раді пояснюють: Якщо Онуфрій просто вийде із Синоду РПЦ, для УПЦ МП цього недостатньо

Валентина Романенко — Середа, 21 серпня 2024, 19:15

Виходу предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Онуфрія із Синоду Російської православної церкви недостатньо для виконання закону, каже голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Джерело: нардеп "Слуги народу" Потураєв журналістам у середу в Києві, цитує "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Вони мають зробити комплекс дій, які доведуть зокрема документально, що вони більше не частина РПЦ. Якщо Онуфрій вийде із Синоду, а все інше залишиться без змін - це нічого не змінить".

Деталі: Потураєв наголосив, що абсолютно недостатньо, щоб священики УПЦ МП вийшли із Синоду РПЦ без виконання низки інших умов, які передбачає ухвалений закон.

У свою чергу голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський наголосив, що в законі чітко прописано ознаки афілійованості з РПЦ, яких релігійні організації мають позбутися.

В законі обумовлено те, що якщо УПЦ МП здійснить дії, спрямовані на розрив з РПЦ (вихід із усіх структур тощо), Україна буде орієнтуватися на ці дії, а не подальші заяви РПЦ.

Передісторія: