На Вінниччині викрили церковника УПЦ МП, який поширював наративи Кремля

Валентина Романенко — Середа, 21 серпня 2024, 13:28

Служба безпеки України задокументувала підривну діяльність клірика Вінницької єпархії УПЦ МП, настоятеля храму Калинівського благочиння, який публічно виправдовував збройну агресію РФ.

Джерело: СБУ, Нацполіція, Вінницька обласна прокуратура, співрозмовник УП в правоохоронних органах

фото, надане уп джерелом

Деталі: За даними джерела "Української правди", йдеться про Євгена Кошельника.

За матеріалами справи, чоловік у спілкуванні в месенджері Telegram демонстрував проросійські ідеологічні погляди з чітким вираженням антиукраїнської позиції. З метою поширення своїх переконань він надсилав своїм співрозмовникам відповідні текстові та відеоматеріали.

Як джерела інформації підозрюваний використовував російські ТГ-канали, які подають російську збройну агресію як внутрішній громадянський конфлікт українців.

Із так званих "православних" каналів чоловік поширював пропаганду Кремля про "священную войну против Запада впавшего в сатанизм", мета якої – потрапляння всієї території України "в зону исключительного влияния России".

Також серед дописів є історії про "ополченця з ЛНР", який нібито побував в українському "концтаборі", та про вигаданий касетний удар української армії по дитячому пляжі на Донеччині з багатьма жертвами. 

В СБУ повідомляють, що ініційована ними експертиза підтвердила факти злочинних дій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в регіоні.

Під час обшуків у помешканні фігуранта вилучено мобільний телефон та комп’ютерну техніку, яку він використовував для поширення ворожої пропаганди.

Дослівно прокуратура: "…священнослужителю УПЦ МП з Хмільницького району Вінниччини, громадянину України, повідомлено про підозру у виправдовуванні, запереченні збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікації осіб, які її здійснювали, та запереченні окупації частини території України".

Дослівно СБУ: "Фігурант перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна".

Нагадаємо: 20 серпня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов'язані з Росією, яким можуть унеможливити діяльність УПЦ МП.