ISW: Удари по тилових об'єктах у Росії підривають здатність окупантів наступати

Олена Івашків — Четвер, 19 вересня 2024, 04:37

Продовження українських ударів по тилових російських логістичних об'єктах окрім знищення запасів боєприпасів та самих об'єктів призведе до ширшого оперативного тиску на російських військових.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: Українські удари по об'єктах на території Росії можуть вплинути на наступальні операції на всьому театрі бойових дій в Україні, якщо українські війська матимуть матеріальну базу, можливості і дозвіл на проведення масштабної кампанії з нанесення ударів по об'єктах матеріально-технічного забезпечення і підтримки на території Росії.

Аналітики інституту нагадали, що влітку 2022 року українські війська здійснили серію ударів HIMARS по російських складах боєприпасів по всій окупованій Україні, що змусило російські війська розосередити склади боєприпасів і знизило ефективність російської логістики на той час.

Дослівно: "Повторні удари по складах боєприпасів на території Росії, які спричинять подібні до удару в Торопці збитки, можуть змусити російське військове командування прийняти аналогічне рішення про реорганізацію і розосередження систем підтримки і логістики в Росії для пом'якшення наслідків таких ударів.  

Російські війська, можливо, не усунули вразливі місця на багатьох об'єктах матеріально-технічного забезпечення в Росії через простір укриття, який створили обмеження на використання Україною зброї, наданої Заходом, хоча об'єкт в Торопці не знаходиться в межах досяжності західних систем, що обстрілюються з України. 

Зняття обмежень на використання західних систем і подальший розвиток власного потенціалу України з нанесення ударів на великі відстані може дозволити українським військам більш ефективно використовувати такі російські вразливості".

Ще деталі: У ISW також зазначили, що у липні 2024 року українські війська завдали удару по ще одному російському складу боєприпасів поблизу Сергіївки, Воронезька область, і подальші українські удари по російських складах боєприпасів і ракет також можуть знищити значну частину російських матеріальних запасів. 

Ключові висновки ISW за 18 вересня:

  • 18 вересня українські війська завдали успішного удару з безпілотника по російському складу ракет і боєприпасів поблизу Торопця, Тверська область.
  • Подальші українські удари по тилових російських логістичних об'єктах на території Росії створюватимуть ширший оперативний тиск на російських військових, окрім окремого знищення запасів боєприпасів та логістичних об'єктів.
  • Російська влада заарештувала начальника бронетанкової служби Центрального військового округу (ЦВО) 18 вересня за підозрою в отриманні великого хабара, що стало ще однією корупційною справою проти високопоставленого російського військового чиновника з моменту призначення Андрія Бєлоусова міністром оборони Росії у травні 2024 року.
  • Невдалий збройний напад на кілька офісів найбільшого російського онлайн-ритейлера Wildberries у Москві підкреслює крихкість внутрішньої стабільності в Росії.
  • Вірменські офіційні особи продовжують критикувати очолювану Росією Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ) на тлі погіршення двосторонніх відносин між Вірменією та Росією.
  • Речник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова засудила Ізраїль за одночасний підрив тисяч пейджерів, що належать членам ліванської Хезболли (ЛХ), у Лівані та Сирії 17 вересня, що свідчить про подальшу риторичну прихильність Росії до іранської "Вісі опору" проти Ізраїлю.
  • Українські війська нещодавно просунулися вперед на Курській дузі.
  • Російські війська відновили позиції на Курській дузі.
  • Російські війська нещодавно просунулися вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, в межах Торецька, на схід і південний схід від Покровська, на південний захід від Донецька і на сході Запорізької області.
  • Російська Державна Дума оголосила 18 вересня, що схвалила в першому читанні законопроект, який пропонує звільнити російських військовослужбовців, що служать в Україні, від кримінального покарання, пов'язаного зі справами, які активно розглядаються в російських судах.