Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"ЄС" про закон щодо викривачів: Тепер людину легко дискредитувати та знищити

Четвер, 17 жовтня 2019, 13:13

Фракція партії "Європейська солідарність" розкритикувала прийнятий Верховною Радою закон про викривачів корупції, який передбачає можливість анонімного повідомлення про  злочин.

Джерело: facebook депутатки фракції "ЄС" Ірини Фріз

Дослівно: "Слуги ухвалили достатньо цікавий законопроект 1010 щодо викривачів корупції. Все б було норм, якби його не спотворили статтею про анонімних викривачів, яких правильніше назвати анонімними стукачами".

Деталі: Фріз заявляє, що після підписання президентом Володимиром Зеленським цього закону, проти будь-кого може бути написана анонімна заява щодо корупційних дій, яка де-факто і де-юре створює підстави для відкриття кримінального провадження.

При цьому, Фріз наголошує, що порушити справу за завідомо неправдиву інформацію проти аноніма не має жодної можливості

"Разом з тим людину запроторити за грати, дискредитувати та публічно знищити тепер можна легко", - заявляє депутатка.

Вона припустила, що анонімки, написані проти опонентів, конкурентів, просто успішних людей відкривають шлях до переслідувань.

"Колись в 30-ті минулого сторіччя той, хто заздрив сусіду, наприклад, через більшу квартиру, міг написати анонімку на нього. Далі сусіда пакували, а анонім переїжджав до омріяного житла", - заявила Фріз.

Що було раніше: 17 жовтня Верховна Рада підтримала в цілому законопроект №№ 1010 про викривачів топ-корупціонерів.

Закон передбачає забезпечення прав та гарантій безпеки викривачам та виплату їм компенсацій у розмірі 10%  від суми збитку завданого корупційним злочином, про який вони повідомили (після ухвалення обвинувального вироку суду).

Документ підтримали 233 депутати фракції "Слуга народу" і 15 депутатів від партії "Голос".

Фракція партії "Європейська солідарність" за цей закон не голосувала.

Нагадаємо:

  • Раніше заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка запропонував "заохочувати" осіб, які викривають топ-корупціонерів, матеріальною нагородою у розмірі 10% від суми відшкодованих державі збитків або від суми викритого хабара.
  • Законопроект (№1010) про внесення зміни до закону про запобігання корупції щодо викривачів корупції було внесено до Верховної Ради президентом України Володимиром Зеленським 29 серпня.

Читайте також: Високі зарплати для чиновників допомагають боротися з корупцією. Справді?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: