Отримай персональний Сертифікат Клубу УП від

ISW: У Росії набирають сили протести родичів мобілізованих солдатів 

Неділя, 11 лютого 2024, 04:28
ISW: У Росії набирають сили протести родичів мобілізованих солдатів 
Акція протесту у Москві, фото: ВотТак

Родичі мобілізованих російських солдатів продовжують протестувати по всій Росії: зібрання зафіксовано у Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці та Єкатеринбурзі.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: За інформацією військових аналітиків, протести тривають, незважаючи на спроби Кремля цензурувати їх та придушити будь-який громадський рух на підтримку мобілізованих російських солдатів. 

Реклама:

10 лютого російські опозиційні видання "Сота" та "Mobilization News" опублікували кадри, на яких видно, як учасники російського громадського руху "Шлях додому" покладають квіти та збираються біля пам’ятників у Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці та Єкатеринбурзі, закликаючи до демобілізації своїх рідних.

Mobilization News  повідомляли, що учасники "Шляху додому" також відвідали передвиборний штаб кандидата в президенти Росії Владислава Даванкова в Москві та передали команді Даванкова листи з проханням про демобілізацію.

Нещодавно російська влада спробувала цензурувати акцію протесту учасників "Шляху додому" біля Могили невідомого солдата в Москві та на Манежній площі, що неподалік. 

РЕКЛАМА:

ISW продовжує оцінювати, що спроби Кремля цензурувати та дискредитувати громадський рух "Шлях додому" підкреслюють відчайдушне бажання Кремля закрити ці рухи, особливо напередодні виборів президента Росії в березні 2024 року .

Ключові висновки ISW за 10 лютого:

  • Затримки з західною допомогою у сфері безпеки можуть призвести до значного браку українських ракет протиповітряної оборони, що дозволить російським військам агресивніше бомбити українські війська чи навіть прифронтові міста.
  • Президент України Володимир Зеленський призначив генерал-майора Анатолія Баргилевича начальником Генерального штабу ЗСУ замість генерал-лейтенанта Сергія Шаптали.
  • Опубліковані 9 лютого кадри з російських безпілотників показали, як російські війська страчують українських військовополонених біля Кліщіївки на Бахмутському напрямку.
  • Президент Росії Володимир Путін і  міністр закордонних справ Сергій Лавров повторили кілька наративів Кремля, спрямованих на виправдання війни Росії в Україні та погрози Заходу на церемонії з нагоди Дня дипломатів 10 лютого.
  • Рупори Кремля повторили російські наративи, які звинувачують Захід, зокрема Сполучені Штати, у відсутності конструктивних мирних переговорів щодо припинення вторгнення Росії в Україну, незважаючи на численні заяви Росії, які вказують на те, що Росія не зацікавлена ​​в добросовісних мирних переговорах з Україною.
  •  Російська Держдума розглядає законопроект, спрямований на подальшу цензуру суб’єктів, яких називають "іноземними агентами", ймовірно спрямований на цензуру інакомислення опозиційних ЗМІ та відомих осіб інформаційного простору.
  • Російські війська підтвердили наступ біля Кремінної та Авдіївки.
  • Родичі мобілізованих російських солдатів продовжують протестувати по всій Росії, незважаючи на попередні спроби Кремля цензурувати подібні протести та придушити будь-яке можливе відновлення більш широкого громадського руху на підтримку мобілізованих російських солдатів.
  • Російські та окупаційні чиновники продовжують створювати умови для депортації українських дітей з окупованої України через освітні та позашкільні схеми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: