На "Батьківщину-мати" почали встановлювати тризуб

Субота, 5 серпня 2023, 20:57

До монумента "Батьківщина-мати" у Києві доставили тризуб, який почали встановлювати замість демонтованого радянського герба.

Джерело: УП, Суспільне

Усі фото Дмитра Ларіна, УП

Деталі: У суботу ввечері герб почали підіймати на монумент.

Як повідомляє Суспільне, згодом керівництво національного парку, де розташований монумент, вирішило перенести монтажні роботи. Директор парку Юрій Савчук пояснив це тим, що тризуб неможливо закріпити в темний час доби.

За його словами, роботи поновлять 6 серпня близько 5 години ранку.

Що передувало: У вівторок, 1 серпня, з монументу "Батьківщина-мати" повністю демонтували радянський герб.

Повністю роботи із заміни герба на український тризуб мають завершитися до Дня незалежності, 24 серпня.

Довідка: "Батьківщина-мати" – це найвища монументальна скульптура в Європі. Вона була збудована у 1981 році й розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Демонтаж радянського герба на монументі "Батьківщина-мати" проводиться в межах проєкту "Тризуб Батьківщини". Над ним почали працювати ще з 2022 року.

Передісторія:

  • У липні 2022-го у "Дії" провели опитування. Тоді 85% респондентів підтримали заміну герба СРСР на український тризуб.
  • Вартість проєкту "Тризуб Батьківщини" складає 28 млн грн. Однак на його реалізацію не залучали державних коштів – усе відбувається за кошти приватних інвесторів та різноманітних донорів. 
  • Нещодавно стало відомо, що на "Батьківщині-Мати" не лише змінять герб на український тризум, але й перейменують сам монумент.