Путін вирішив не їхати до Мексики, яка є членом МКС, на інавгурацію президентки

Станіслав Погорілов — П'ятниця, 20 вересня 2024, 12:46

Правитель Росії Володимир Путін не полетить до Мексики, яка підписала Римський статут, на інавгурацію обраної президентки Клаудії Шейнбаум, Україна просила арештувати лідера Кремля, якщо він приїде до цієї країни.

Джерело: директор латиноамериканського департаменту МЗС Росії Олександр Щетинін в інтерв'ю RTVI

Пряма мова Щетиніна: "Ми таке запрошення отримали (на інавгурацію президентки Мексики – ред.), ми вдячні мексиканській стороні за це".

Деталі: За його словами, Путін призначив свого представника, який буде представляти Росію на заходах.

Щетинін не пояснив причини відмови Путіна, але додав, що начебто "Москва діє згідно з наявною протокольною практикою і тими зобов'язаннями, які є у російського лідера".

Довідково: Мексика підписала Римський статут у 2005 року, на неї поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна.

Нагадаємо: Перед цим Україна звернулася до уряду Мексики з проханням заарештувати Путіна, відповідно до ордеру Міжнародного кримінального суду, якщо він приїде на інавгурацію президентки Клаудії Шейнбаум 1 жовтня.

Передісторія:

  • Раніше стало відомо, що команда новообраної президентки Мексики Клаудії Шейнбаум в координації з міністром закордонних справ Хуаном Рамоном де ла Фуенте почала розсилати запрошення президентам різних країн на інавгурацію Шейнбаум, яка відбудеться 1 жовтня. Одне з офіційних запрошень надійшло Путіну.
  • У березні 2023 року у Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. 
  • Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена МКС.
  • Однак на початку вересня Путін здійснив візит до Монголії, яка є учасником Римського статуту МКС – керівництво країни відмовилось арештовувати правителя Росії.

Детально про те, що означає рішення МКС, дивіться у відеоблозі ЄвроПравди та читайте у статті Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо