НАЗК виграло касацію й заблокувало держфінансування "Голосу"

Середа, 15 грудня 2021, 17:42

Верховний Суд 14 грудня повернув справу на повторний розгляд, але постановив на час судового розгляду, щоб Національне агентство із запобігання корупції заблокувало виплату державних коштів на рахунки партії "Голос".

Джерело: відео із засідання із youtube-каналу Верховного суду, повідомлення громадської організації "Чесно"

Дослівно: "Касаційну скаргу НАЗК задовольнити частково. Рішення ОАСК від 9 квітня 2021 року і постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2021 року скасувати в частині задоволення позовної вимоги про визнання протиправним та скасування Наказу (про зупинення державного фінансування партії Голос — прим. ЧЕСНО). У цій частині справу направити на повторний розгляд до ОАСК. У іншій частині рішення ОАСК… та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду… залишити без змін".

Деталі: У "Чесно" пояснюють, що ухвала Верховного Суду відновлює чинність наказу НАЗК про призупинення виплати державних коштів на рахунки партії "Голос". 

За їхніми словами, допоки суд першої інстанції – Окружний адміністративний суд міста Києва – не ухвалить рішення, НАЗК не зобов’язане перераховувати кошти партії "Голос". 

Транш державного фінансування виплачують щоквартально, а тому партія поки не отримає фінансування в першому кварталі 2022 року.

Передісторія: 

  • У січні НАЗК призупинило надходження коштів до партії через виявлені порушення у звітах. Агенція має дві претензії до партії: щодо оформлення угод та актів виконаних робіт у підрядників та сплати "Голосом" орендної плати за офіси трьох територіальних організацій.
  • У березні Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Рудик відновити фінансування на час розгляду їхнього позову до Національного агентства з питань запобігання корупції.
  • У листопаді один зі членів фракції, який не вважає себе частиною команди, Ярослав Юрчишин заявив, що керівництво партії "відмило" більше пів мільйона гривень з держкоштів через угоди з "невідомими" підрядників. Голова фракції Ярослав Железняк прокоментував ці заяви, що його колеги буцімто працюють на Офіс президента та намагаються медійно перебити "Ваґнерґейт".
  • На початку грудня керівництво партії заявило про конфлікт інтересів у голови НАЗК Олександра Новікова та закликало привести його до адміністративної відповідальності. В агентстві тоді відреагували, що партія хоче уникнути відновлення звітності партій і не декларувати свої витрати перед громадянами, а тому атакує антикорупційні органи.
  • У поточному проєкті Державного бюджету на 2022 рік на фінансування політичних партій планують виділити рекордні 886 мільйонів гривень. У "Чесно" розрахували, що "Голос" повинен отримати близько 103,5 мільйонів гривень із держбюджету.