Как Украина создает новое видение мира

Четверг, 18 января 2024, 08:00

Україна – місце великого духовного змісту, яке має великий потенціал створити новий світовий устрій на основі принципу співправління. Про те, як його досягти та поєднати у ньому традиції і ідеї майбутнього у випуску "Діалоги про майбутнє" розповів Володимир Нікітін, доктор культурології та заступник директора Українського інституту публічної політики. 

Ідея мудрості як Божої сили пронизує всю історію України. Це велика цінність, яку ми можемо дати світові

Для того, щоб Україна проросла, ми маємо спиратись на наші глибинні ідеї. Насамперед, це ідеї духовні, які ми пронесли крізь тисячі років своєї історії. Вони глибоко закарбовані у нашій свідомості та є природними для кожного з нас. Це ті самі ідеї мудрості, яких зараз не вистачає сучасному світу, і Україна може стати осередком процвітання таких ідей. 

Реклама:

Ми навряд можемо стати лідерами у стрімкому технологічному розвитку, але точно можемо стати лідерами у творенні нової картини світу навколо ідеї співпраці, духовності, мудрості та співтворення. 

Після війни варто не просто відтворювати те, що було, а створювати абсолютно нове

Творити нову Україну – ключове завдання, яке стоїть перед нами після закінчення війни. Але виконуючи його, ми маємо тримати фокус не лише на тому, що будемо відновлювати і повертати все на свої місця. Паралельно поруч із цим процесом ми повинні вирощувати та творити абсолютно нове, змінювати уявлення про Україну насамперед у наших думках, та пообіцяти робити собі це у довгостроковій перспективі.  

Економіка та технології – це лише інструменти. Первинними є ідеї

Ми живемо лише в теперішньому і це є зрозумілим та очевидним під час війни. Однак важливо пам'ятати, що поруч у нашому житті повинна існувати освіта, яка може вести мудрості, а не тільки до того, щоб зайняти певне місце в суспільстві. Українці, які віддають себе освіті, і формують майбутнє країни. І таких людей в Україні сьогодні дуже багато. Це і волонтери, і військові, які приймають рішення на полі бою, і це також і ті, хто творить, обговорює та впроваджує ідеї майбутнього. Це спільноти, які є простором творення ідей і також становлять основу каркасу для перетворень країни. 

Обговорення ідей, пошук роздумів та прагнення нового – це шлях до нової економіки, освіти та суспільного устрою, а економіка та інші аспекти лише виходять із цього, як результат.

Війна в Україні – це війна між свідомостями

Важливо, щоб по завершенню війни ми не стали недоімперією чи копією росії і не зосталися жити з ідеєю тотожності, яка об’єднує наше суспільство у час викликів. Ми маємо вийти з війни з глибокою ідеєю самовизначення та множинності, а відтак – матимемо шанс збагатити інтелектуальний капітал країни, створити нове бачення та устрій.

В нас немає суверенітету над своїм майбутнім, але є надія

Успішна Україна майбутнього – це країна з місцями вільного творення та пошуку ідей. Це також мудрість поєднання традицій і майбутнього, це демонстрація нашого українства, яке має свій світ та свою культуру. Важливо, аби Україна була місцем різноголосся, але мала своє власне бачення, власну гідність та погляд, який не буде повторювати інших чи шукати місце серед чужого. Це каркас нової країни і від нього залежить наша незалежність та суверенітет над своїм майбутнім, якого в нас немає сьогодні, але є перспективи та велика надія. 

"Діалоги про майбутнє" – це проєкт CEO Club Ukraine, що спрямований на переосмислення ключових ідей, наративів і стратегій розвитку України у різних сферах. У розмовах з провідними інтелектуалами, політиками, громадськими діячами, підприємцями та експертами, формуються обриси візії нової України та шлях до її реалізації.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Как повысить эффективность госуправления

Расширение ЕС – бремя или усиление

Города 2.0: что общего между Масдаром и Николаевом

Главные изменения в проведении ВЛК и определении пригодности военных

Действительно ли Украине нужна госпрограмма кэшбэка?

Научить орла летать