Комбриг 72-ї бригади розповів про вихід з Вугледара та труднощі евакуації поранених

"Українська правда" — Вівторок, 8 жовтня 2024, 15:09

Командир 72-ї окремої механізованої бригади поділився подробицями виходу з Вугледара Донецької області та складнощами, пов’язаними з евакуацією поранених.

Джерело: комбриг 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців полковник Олександр Охріменко в інтервʼю виданню "Главком"

Деталі: Коментуючи ситуацію з виходом бригади з міста, Охріменко заявив, що ситуація в місті була дуже напруженою, особливо на флангах, оскільки це не дозволяло утримувати Вугледар надалі.

Полковник зауважив, що фактично це вже було тактичне оточення, і здійснювати евакуацію та поповнення боєприпасами стало вкрай складно. Резерви, які раніше могли підходити, станом на 27-28 вересня вже перебували під вогневим впливом противника.

Пряма мова: "Тими силами та засобами, які були в підпорядкуванні, утримати Вугледар, об’єктивно, можливості не було. З іншого боку, ситуація на півдні Донбасу до кінця вересня так змінилася, що утримання Вугледару втрачало своє значення".

Деталі: Охріменко зазначив, що під час таких активних бойових дій неможливо з повною упевненістю сказати, що вдалося евакуювати 100% поранених бійців. 

Пряма мова: "Евакуація здійснювалася. Але, на жаль, певну кількість людей ми не змогли забрати. Під вогнем противника групи евакуації, які виходили, інколи навіть не могли вийти до точки евакуації, точки зустрічі. Під час маневреної оборони та виходу з боєм справді не вдалося евакуювати всіх".

Деталі: Охріменко відмовився називати цифри, але зауважив, що кількість, про яку говорять російські воєнкори завищена в рази.

Передісторія:

  • 1 жовтня проєкт Deepstate повідомив, що російська армія окупувала місто Вугледар на Донеччині.
  • 2 жовтня ОСУВ "Хортиця" повідомило, що українські підрозділи вивели з Вугледара Донецької області, щоб зберегти особовий склад, військову техніку й зайняти положення для подальших боїв.
  • Президент України Володимир Зеленський назвав правильним вихід українських Збройних сил із Вугледара. "Без відповідної зброї ми не можемо зупинити Російську Федерацію. Тоді, коли вони руйнують позиції наших бійців, треба берегти їхні життя, бо вони важливіші, ніж будь-які забудови", – сказав президент.
  • За оцінкою аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), окупація Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області, оскільки місто не є особливо важливим логістичним вузлом.