Польща хоче відмовляти в притулку: Не поважатимемо ідей ЄС, які шкодять безпеці

Олег Павлюк, Катерина Тищенко — Субота, 12 жовтня 2024, 16:29

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що розроблена його урядом стратегія протидії нелегальній міграції передбачає тимчасове призупинення надання притулку, він сподівається на визнання цього рішення Євросоюзом.

Джерело: Туск на з’їзді своєї партії "Громадянська платформа" у Варшаві в суботу, пише "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg

Деталі: Анонсуючи представлення стратегії "Повернути контроль, забезпечити безпеку", Туск заявив, що одним із її елементів буде "тимчасове територіальне призупинення права на притулок, і я закликатиму до визнання цього рішення в Європі".

"Ми дуже добре знаємо, як це використовується Лукашенком і Путіним, контрабандистами, переправниками людей, торговцями людьми – як право на притулок використовується саме проти суті права на притулок", – додав він.

Туск запевнив, посилаючись зокрема на Пакт про міграцію та притулок ЄС, що Польща "не поважатиме і не реалізовуватиме жодних європейських ідей, якщо є впевненість, що вони шкодять нашій безпеці".

Під час виступу Туск розкритикував попередників із "Права і справедливості", через політику яких, за його словами, "Польщу де-факто затопила хвиля нелегальної міграції", а їхній уряд "був найбільш проміграційний з погляду нелегальної міграції, уряд в Європі".

"Ми зведемо нелегальну міграцію в Польщі до мінімуму, ми викорінимо ті практики, які де-факто обходили польські інтереси, які порушували безпеку польських жінок і поляків, а також польської держави. І ми викорінимо ці практики до нуля", – пообіцяв польський прем’єр.

Що передувало: Польща спробувала різні заходи, щоб зменшити кількість перетинів через свій східний кордон, зокрема побудувала стіну на кордоні з Білоруссю та анонсувала будівництво додаткових фортифікаційних споруд.

Раніше цього тижня Туск закликав ЄС робити більше для боротьби з нелегальною міграцією, звернувши увагу на нелегальні перетини через кордон із Білоруссю.

Читайте також: Мігранти, що розкололи Польщу: чому нова влада зберегла політику попередників.