У "Чесно" дізналися, як ОП проводить оцінку корупційних ризиків у своїй діяльності

Вівторок, 30 квітня 2024, 14:39
У Чесно дізналися, як ОП проводить оцінку корупційних ризиків у своїй діяльності

Рух "Чесно" у відповідь на запит отримав від Офісу президента положення про діяльність та персональний склад робочої групи з оцінювання корупційних ризиків. Розпорядження про її створення у березні 2024 року підписав керівник ОП Андрій Єрмак.

Джерело: дослідження громадського руху "Чесно"

Дослівно "Чесно": "Попри анонсовану публікацію, додатки щодо персонального складу робочої групи та положення про робочу групу з оцінювання корупційних ризиків у діяльності ОП в публічному доступі фактично відсутні. Відповідь Офісу публікуємо".

Реклама:

Деталі: Повідомляється, робоча група має дослідити середовище Офісу президента, визначити обсяг корупційних ризиків та розробити заходи впливу на ці ризики. Тож члени робочої групи можуть збирати інформацію з відкритих джерел, спілкуватися з працівниками ОП та взаємодіяти з громадськістю та іншими зацікавленими сторонами.

 
Рух "ЧЕСНО"

Зазначається, що робоча група також має "документувати елементи корупційних ризиків, описувати їх та аналізувати описані потенційно вразливі до корупції функції та процеси у діяльності ОП". Окремим завданням є розробка заходів впливу на такі ризики.

Проте, у положенні визначено, що рішення робочої групи з оцінювання корупційних ризиків ОП мають рекомендаційний характер. 

ВІДЕО ДНЯ
 
Рух "ЧЕСНО"

"Отже, фактично вплив цієї робочої групи на протидію корупції в діяльності ОП, а також притягнення до відповідальності в разі корупційних зловживань буде мінімальним або ж опосередкованим".

Рух "Чесно" проаналізував перелік членів робочої групи, зазначив, що переважна її більшість є працівниками різних підрозділів та департаментів Офісу президента. Хто очолює робочу групу, у відповіді не зазначили. Лише двоє із 25 її членів є представниками громадськості.

Йдеться про Богдана Головкіна — декана кафедри слідчої та детективної діяльності Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, котрий брав участь у конкурсі на посаду судді Вищого антикорупційного суду у 2018 році, та Олександр Стрільців. 

"Останній, або ж його повний тезка, є завідувачем наукової лабораторії Національної академії внутрішніх справ та представником громадської організації "Всеукраїнський центр протидії корупції та сприяння правоохоронним органам "Антикорупційна ініціатива". Зазначимо, що останні публікації на сайті однойменної громадської організації датовані ще 2019 роком".

Також в громадському русі додають, що запропонувати кандидатуру для участі у цій робочій групі можна було протягом десяти днів після публікації розпорядження про початок проведення оцінювання корупційних ризиків у діяльності ОП. Втім, інформація про це була зазначена лише у розділі "Оголошення Офісу". Додаткових публікацій або запрошень до участі у публічному доступі громадський рух не знайшов. 

Повідомляється, що до 17 квітня 2024 року Уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції в Офісі президента має підготувати проєкт Антикорупційної програми ОП. Наразі відповідних публікацій у публічному доступі учасники громадського руху не знайшли, тож звернулися з додатковим запитом до ОП щодо таких даних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:49
відеоУ Новоросійську дрони і ракети атакували порт та нафтобазу
03:38
БоксКоманда Усика поскаржилася на покриття рингу в Саудівській Аравії
02:49
Республіканці в Конгресі ухвалили акт, який зобов'язує Байдена надати зброю Ізраїлю
01:42
доповненоОкупаційна влада заявила про атаку БпЛА і морських дронів у Севастополі: частково зникло світло
00:44
Генштаб: на Харківському напрямку Сили оборони відбили вісім атак окупантів
00:22
відео, фотоЗ'явилися супутникові знімки аеродрому Бельбек у Криму після ракетного удару
00:18
БоксЛікар-дієтолог Усика: Зараз біологічний вік Олександра — 22 роки
23:56
ДоповненоУ Харкові повідомляють про влучання "Шахедів". Ворог атакує місто ракетами
23:45
"Формується абсолютно нова катастрофічна свідомість": Розмова з дослідницею Тамарою Гундоровою
23:38
оновлюєтьсяУ повітряному просторі України зафіксували "Шахеди", в Харкові та Полтаві було чутно вибухи
Усі новини...
Реклама: