Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Між Росією та Іраном поглиблюється співпраця в оборонній галузі – Білий дім

П'ятниця, 8 грудня 2023, 02:25
Між Росією та Іраном поглиблюється співпраця в оборонній галузі – Білий дім
Зустріч у Москві президента Росії Володимира Путіна з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі, фото ТАСС

Між Іраном і Росією поглиблюється співпраця в оборонній галузі, внаслідок якої обидві країни хочуть отримати збільшені військові потужності.

Джерело: представник Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі, "Голос Америки"

Деталі: Коментуючи зустріч у Москві президента Росії Володимира Путіна з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі, Кірбі зазначив, що зміцнення оборонного партнерства між обома країнами "видно протягом останніх місяців, багатьох місяців".

Реклама:

Пряма мова: "Очевидним доказом цього є безпілотники, які Іран продовжує надавати Росії. І зараз вони допомагають Росії створити виробничі потужності на російській землі, аби вона могла виробляти моделі іранських безпілотників, які продовжують атакувати українців та українську інфраструктуру". 

Ще деталі: За словами Кірбі, ймовірно, Іран теж хоче отримати вигоду від такого партнерства: "У нас є підстави вважати, що вони хочуть отримати деякі сучасні російські військові засоби, ударні вертольоти, можливо, літаки з нерухомим крилом, ракети, крилаті та/або балістичні. Я не можу сказати, що ми бачимо реальні докази переміщення таких оборонних засобів. Але між цими двома країнами очевидно поглиблюються відносини в оборонній галузі".

Кірбі зазначив, що така співпраця є загрозливою не лише для українців, а й для мешканців Близького Сходу. За його словами, сучасні можливості, які може отримати Іран, роблять його "дестабілізаційну діяльність ще більш тривожною".

ВІДЕО ДНЯ

Що передувало:

  • Російський диктатор Володимир Путін 7 грудня у Москві зустрівся з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі, зокрема обговорили товарообіг між країнами, який зріс на 20% за минулий рік на тлі торгівлею ударними безпілотниками.
  • Про те, що Іран готується надати Росії до кількох сотень безпілотників стало відомо ще у липні 2022 року. Відтоді російська армія постійно масовано атакує Україну іранськими дронами.
  • Вже у серпні 2023 року американська газета The Washington Post отримала внутрішні документи про роботу заводу з виробництва іранських безпілотників у спеціальній економічній зоні "Алабуга" в російському Татарстані, який до 2025 року за планом має випустити 6000 дронів-камікадзе "Шахеди".
  • Видання The Wall Street Journal повідомляло, що в обмін на відносно дешеві та ефективні безпілотники, які застосовуються для ударів по українській інфраструктурі, Росія постачає Ірану кіберзброю, зокрема засоби для цифрового спостереження.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: