Омбудсмен звернеться до МКЧХ і ООН через відео страти українських військових

Субота, 2 грудня 2023, 22:39
Омбудсмен звернеться до МКЧХ і ООН через відео страти українських військових
скріншот відео розстрілу українських військових

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернеться до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН щодо відео страти російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон.

Джерело: Лубінець у Telegram

Дослівно: "Сьогодні у мережі зʼявилося відео страти російськими військовослужбовцями українських воїнів, які здавалися в полон! Це чергове порушення Женевських конвенцій та вияв неповаги до міжнародного гуманітарного права! Російська сторона знову і знову показує своє обличчя терориста!

Реклама:

Світ не має потурати таким злочинам. Тому, як омбудсман України, з цього проводу звернуся до:

- по-перше, Міжнародного комітету Червоного Хреста, мандат якого передбачає фіксацію злочинів щодо військовополонених. А на відео чітко видно, що українські військові виконують необхідні кроки, які показують, що вони здаються у полон! Воїни були обеззброєнні, а їхні руки – піднятими догори. Вони не несли жодної загрози! Російська сторона мала взяти їх у полон та надати статус військовополонених.

- по-друге, до Організації Обʼєднаних Націй, щоб постійна моніторингова місія ООН фіксувала цей факт, як ще один яскравий приклад порушення норм міжнародного гуманітарного права Росією".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Лубінець висловив думку, що українські правоохоронні та розвідувальні органи зможуть встановити тих російських військовослужбовців, які вчинили цей злочин.

"Водночас зазначу, що такі злочини – це відповідальність і вищого керівництва РФ! Покарання мають понести всі!", – написав він.

Що передувало: У суботу в мережі з'явилося відео розстрілу російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон, імовірно, біля Степового. У Збройних Силах перевіряють це відео.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: