Байден запропонує включити нові країни до Радбезу ООН – ЗМІ

Понеділок, 18 вересня 2023, 10:54
Байден запропонує включити нові країни до Радбезу ООН – ЗМІ
Джо Байден. Фото з Facebook

Президент США Джо Байден закличе розширити Раду безпеки ООН під час зустрічі світових лідерів у Нью-Йорку.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на The Telegraph та на заяву речника Білого дому з питань національної безпеки Джона Кірбі

Деталі: За словами Кірбі, президент США звернеться до 193 країн-членів ООН з проханням "поглянути на архітектуру Ради безпеки".

Реклама:

За даними The Telegraph, Байден хоче включити 5 або 6 нових постійних членів, зокрема Індію, Бразилію, Німеччину, Японію та ПАР. 

Наразі Радбез ООН має п'ять постійних членів: Китай, Росія, США, Велика Британія і Франція. До неї також входять 10 непостійних членів, яких обирають на дворічний термін.

У розмові з The Telegraph у Білому домі Кірбі сказав, що, на думку президента Байдена, архітектура Ради безпеки ООН має бути "більш інклюзивною і всеосяжною".

ВІДЕО ДНЯ

Відповідаючи на запитання, чи означає це зміну правил застосування права вето або структури членства, Кірбі сказав: "Ми просто вважаємо, що настав час обговорити архітектуру організації. Я думаю, що президент Байден, Сполучені Штати, підтримав би збільшення кількості членів".

Реформа Ради безпеки вимагатиме внесення змін до Статуту ООН. На це можуть накласти вето Китай і Росія, чиї повноваження щодо блокування резолюцій і санкцій можуть бути зменшені в результаті реформи.

Передісторія: 

  • Представники США та ООН повідомили американським ЗМІ, що Байден може запропонувати місця новим постійним членам без права вето. 
  • У вересні 2022 року під час сесії високого рівня Генасамблеї ООН президент США Джо Байден підтвердив, що підтримує розширення кількості постійних та непостійних членів Ради безпеки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: