Голови єврейських громад просять Київраду підтримати проєкт меморіалу у Бабиному Яру

Четвер, 18 лютого 2021, 17:28
Голови єврейських громад просять Київраду підтримати проєкт меморіалу у Бабиному Яру

Голови єврейських громад України закликали Київраду підтримати проєкт меморіалу у Бабиному Яру.

Джерело: повідомлення Федерації єврейських общин у Facebook і на сайті КМДА

Дослівно: "Ми вимушені звернутися до вас у зв’язку з дуже тривожними новинами, які спостерігаємо останніми днями у публічному дискурсі довкола проекту створення меморіалу Голокосту у Бабиному Яру.

Серйозне занепокоєння викликає навішування політичних ярликів на меморіал та спроби використання теми вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру у політичній боротьбі.

Ми закликаємо усі політичні сили припинити спекуляцію на темі Голокосту, припинити розділяти євреїв, у яких загинули родичі від Шоа, на правильних і неправильних. Використовувати пам’ять про таку трагедію у політичній боротьбі неможливо".

Деталі: Під зверненням підписалися 44 представників єврейських організацій з усієї України.

Автори звернення закликали Київраду виділити три додаткові ділянки землі, дві з яких є частиною знищеного радянською владою єврейського цвинтаря.

Голови єврейських громад України закликають депутатів "проголосувати одностайно за це рішення, демонструючи таким чином шану до загиблих і їх пам’яті".

Раніше більше сотні громадських активістів, відомих митців та науковців звернулися до міського голови Києва та до депутатських фракцій Київради з проханням не допустити реалізації в Києві "російського проєкту" меморіалу і відкласти всі питання по землі у Бабиному Яру, поки міська рада не ознайомиться з концепцією українського проєкту, яку може представити робоча група при Інституті історії України НАН України.

Читайте також: Натан Щаранський про Бабин Яр: Проект, який демонструє неповагу до України, не пройде

Йосиф Зісельс про проєкт Бабиного Яру: Це "троянський кінь", якого Путін "дарує" Україні

Хржановський про скандал з "ДАУ": Серія з немовлятами має прокатний сертифікат, причому навіть не 18+, а 15+

Передісторія:

  • 15 грудня президент Володимир Зеленський своїм указом назначив прем'єр-міністра Дениса Шмигаля й керівника Офісу президента Андрія Єрмака співголовами Організаційного комітету з питань перспективного розвитку Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр".
  • Міністр культури Олександр Ткаченкоповідомляв, що державний меморіал "Бабин Яр" буде відкрито у 2021 році. Так він відреагував на обговорення створення проєкту "Бабиного Яру" під керівництвом Іллі Хржановського.
  • 29 липня Зеленський провів відеоконференцію зі членами наглядової ради фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр", під час якої підтримав будівництво цього меморіалу в Києві.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: