Силовики допитують звільнених полонених ОРДЛО

Понеділок, 13 січня 2020, 16:59
Силовики допитують звільнених полонених ОРДЛО
Офіс президента

Офіс генерального прокурора спільно з СБУ проводить слідчі дії з особами, звільненими 29 грудня 2019 року з полону на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Джерело: ОГП

Дослівно: "Наразі допити потерпілих проводяться за місцем проходження реабілітації та лікування. Слідчі дії планується провести з усіма 76 звільненими з полону особами у якомога стислі строки без шкоди процесу їх фізичного та емоційного відновлення".

Деталі: Повідомляється, що за результатами допитів вже задокументовано чергові докази грубого порушення представниками терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" норм міжнародного гуманітарного права.

Зокрема, звільнені з полону свідчать про катування, застосування фізичного насильства, нелюдське поводження з полоненими, що є ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

Наголошується, що процесуальні дії зі звільненими особами проводяться з метою встановлення всіх обставин перебування їх у полоні, а також установлення осіб, що вчиняли стосовно них злочини, для подальшого притягнення винних до відповідальності як на національному рівні, так і міжнародними судовими інстанціями.

Офіс генерального прокурора пропонує також усім, кому відомо про факти порушення норм міжнародного гуманітарного права, а також прав і свобод громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, надсилати таку інформацію шляхом заповнення електронної форми звернення.

Передісторія:

  • 29 грудня на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між офіційним Києвом та представниками тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, яких курує Росія.
  • Бойовики повернули 76 осіб. Україна видала 127 утримуваних осіб, при цьому готова була видати 141 особу, але 14 осіб відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. 
  • Перший етап реабілітації звільнені проходять у лікарні "Феофанія". За даними лікарів, у більшості з них немає житла на території, підконтрольній українській владі.

Знати більше: Обвинувачений у вбивстві Захарченка, медсестра, бізнесмен – кого звільнили з полону ОРДЛО

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
05:30
Що почитати в червні: два очікувані романи, історія карпатських курортів та інші книжкові новинки
05:18
Поповнення армії РФ не дозволить їй проводити наступальні операції на кількох напрямках – ISW
04:24
Помер гендиректор "Репортерів без кордонів" Крістоф Делуар
03:42
У Парижі затримали молдаван за графіті з трунами і написом "Французькі солдати в Україні" – ЗМІ
02:52
відеоПонад 200 окупантів, 24 артсистеми і РСЗВ – у СБУ підрахували завдані втрати ворогу за тиждень
01:56
Росіяни продовжують депортацію українців з окупованої Херсонщини – спротив
01:18
автоспортРассел та Ферстсаппен вперше за 27 років показали однаковий результат у кваліфікації Формули-1
00:48
Ворог атакував понад 10 громад Сумщини
00:10
єдиноборства Два українці здобули бронзу на Кубку Європи в Мадриді
23:34
Саудівці передадуть 60% акцій найбільшої нафтової компанії світу Aramco іноземним фондам
Усі новини...
Реклама: