Гужву хочуть узяти під варту після заяви про притулок в Австрії

Середа, 3 жовтня 2018, 12:23
Гужву хочуть узяти під варту після заяви про притулок в Австрії
Svetlana Kryukova (Fb)

Шевченківський райсуд Києва отримав клопотання прокуратури про зміну запобіжного заходу для головного редактора видання "Страна" Ігоря Гужви із застави на тримання під вартою.

Як повідомив "Українській правді" захисник Гужви Андрій Смирнов, засідання призначено на 13:30 середи, 3 жовтня, однак жоден із захисників не зможе на ньому бути.

Сам Смирнов напередодні повідомив суду по пошті, що перебуває у Старобільську Луганської області – й клопотав про відкладення судового розгляду. Але суд нібито не визнав його електронний лист.

За словами адвоката, клопотання про зміну запобіжного заходу нікому не вручалося по процедурі, тоді як виклик має надходити завчасно.

"Сам пан Гужва перебуває за кордоном", – заявив Смирнов і наголосив, що клопотання йому мали б вручити за Договором про правову міжнародну допомогу, через консульську установу, але цього зроблено не було.

"Клопотання ми не бачили", – додав він.

Смирнов підтвердив, що Ігор Гужва перебуває в Австрії, де отримав політичний притулок.

"Як він приїде? Це – самогубство", – заявив адвокат, назвавши справу проти головреда "Страни" політично вмотивованою.

"Українська правда" намагається отримати коментар від Генеральної прокуратури.

Сам Гужва написав у Facebook: "На Банковій вирішили відповісти (на надання притулку) у своєму вишуканому стилі. Прокуратура направила до Шевченківського районного суду Києва клопотання про... взяття мене під варту за сфабрикованою справою про вимагання. Розглядати хочуть уже сьогодні. Поспішають, мабуть, з "отвєткою".

"Ну, а насправді це ще раз підтверджується обґрунтованість рішення Австрії про надання мені притулку. Українська влада чітко дає зрозуміти, що прагне кинути мене до в'язниці за політично мотивованою справою. Втім, після притулку всі ці потуги – лише напади безсилої люті", – заявив він.

Гужву в Україні підозрюють у вимаганні та отриманні 10 тисяч доларів за нерозміщення компромату на нардепа "Радикальної партії" Дмитра Лінька.

22 червня 2017 року у редакції "Страна.ua" провели обшук, після якого Ігоря Гужву забрали до СІЗО.

24 червня Шевченківський райсуд Києва взяв Гужву під варту на 60 діб із можливістю вийти під заставу 544 тисяч гривень і 27 червня Гужва вийшов із СІЗО.

1 серпня стало відомо, що Служба безпеки України виявила на флешці Гужви секретну інформацію Міністерства оборони, хоча сам головред заперечив це.

22 вересня Шевченківський районний суд Києва продовжив Ігорю Гужві запобіжний захід ще на 30 днів. Він не мав права виїжджати за межі Києва.

Проте 31 січня 2018 року Гужва виїхав з України до Відня та попросив у Австрії політичного притулку.

Читайте також Власна "Страна". Що відомо про справу Ігоря Гужви

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: