Уманський розповів, який дефіцит загрожує Азарову за обіцянки Януковича

Четвер, 1 квітня 2010, 13:22


Якщо Кабмін підніме мінімальну зарплату і пенсію відповідно до закону про підвищення соцстандартів, то витрати бюджету суттєво збільшаться.

Про це сказав колишній виконувач обов'язків голови Мінфіну Ігор Уманський в інтерв'ю газеті "Дело", відповідаючи на запитання про те, яким може бути дефіцит бюджету.

"Якщо Кабмін Миколи Азарова в повному обсязі врахує закон про підвищення соціальних стандартів і підніме мінімальну зарплату і пенсію до зазначеного в законі рівня (мінімальну зарплату - до 888 грн. з 1 липня), то сума витрат автоматично збільшується більш ніж на 210 млрд. грн. у порівнянні з 2009 роком", - сказав він.

"Такий розрахунок наводив Мінфін, коли я виконував обов'язки міністра. Це за умови, що мінімальна зарплата буде підвищена без збільшення окладів вищих розрядів за тарифною сіткою", - додав Уманський.

Уникнути такого автоматичного збільшення, за його словами, можна "роблячи доплати": "Службовцям і працівникам бюджетної сфери, у яких зарплата зараз нижча за мінімум, просто додадуть різницю. У такому випадку додаткові витрати складуть приблизно 30 млрд. грн. у річному обчисленні".

"За прогнозами Мінфіну, це призведе до того, що близько 60% бюджетників будуть отримувати однакову зарплату. Механізм доплат був передбачений у бюджеті-2008 і в бюджеті-2009, тож це - повернення до минулого", - сказав Уманський.

За його словами, "35-40 млрд. грн. доходів, що були передбачені в проекті бюджету-2010 (із загальної суми 285 млрд. грн.) - це нереальні надходження".

"Вони не можливі з двох причин. По-перше, не були ухвалені закони, які дозволили б підвищити акцизи на нафтопродукти, рентні платежі, транспортний збір; скасувати низку пільг із ПДВ і податку на прибуток і т.д.. Інші кошти "з'їла" низька макроекономічна база", - сказав Уманський.

"У таких умовах, дефіцит держбюджету може бути 90-100 млрд. грн", - вважає він.

На запитання, чи влаштує такий дефіцит МВФ, Уманський сказав: "Якщо Мінфіну вдасться обґрунтувати реалістичність цього показника, думаю, так. Найважливішим буде, ясна річ, питання фінансування дефіциту".

При цьому імовірність залучення Мінфіном позикових ктшів на зовнішніх ринках цього року, на його думку, "дуже висока".

"Інтерес у кредиторів є. Ще на початку року мені надійшли пропозиції від чотирьох інвестбанків провести закриті розміщення нот уряду", - сказав Уманський.

На запитання про те, чи допомагали раніше Кабміну покривати дефіцит бюджету у важкі часи банки основних спонсорів БЮТ - Брокбізнесбанк, "Фінанси і Кредит", - він сказав:  "Справді, вони брали участь у монетизації, але суми, на які ці банки, зокрема - Брокбізнесбанк, придбавали ОВДП, були незначними".

"Більше Мінфіну допомагали банки з іноземним капіталом - із різних причин", - сказав Уманський, зазначивши, що "Райффайзен Банк Аваль був найбільш активний".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: