Банкова знайшла справжній успіх України

Неділя, 20 грудня 2009, 10:56
У секретаріаті президента вважають успіхом рішення Ради міністрів ЄС щодо вступу України до енергетичного співтовариства.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, в ефірі Радіо Свобода.

"Це справді успіх, досягнутий в результаті довготривалих переговорів...Були проведені переговори із кожним із 27 членів енергетичного співтовариства", - сказав він.

"Це означає, що Україна отримає кілька років (скоріше за все 5 років) для адаптації енергетичного сектору України до європейського законодавства", - сказав Соколовський.

Крім того, він вкотре наголосив на необхідності зміни формули обрахунку ціни на газ в угоді між Україною та Росією.

За словами Соколовського, президент Віктор Ющенко дуже чітко написав, зокрема, в листі на ім'я президента Росії Дмитра Медвєдєва 18 листопада цього року, які пункти газової угоди є загрозливими для обох сторін і для Європи.

"Треба змінити формули обрахунку ціни на газ - вона несправедлива. Треба змінити формули обрахунку транзитної ставки, бо вона найнижча. Ціна на газ для України - найвища в Європі, а транзитна ставка - найнижча", - зазначив він.

Також представник президента зазначив, що попри те, що Україна має колосальний парк нафтопереробки, Україна залишається імпортером.

"52 мільйона тон в рік ми можемо переробляти на своїх НПЗ. І разом з тим Україна більше половини нафтопродуктів (дизельне паливо і бензин) закуповує по імпорту", - наголосив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: