Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перемога реальності 

Неділя, 07 січня 2024, 22:40

Ми знаємо, що в основі війни росії проти нас лежать російські вигадки – про "нацистів" тощо.

Ми маємо зрозуміти, що неможливо перемогти російські вигадки українськими.

Але так само, як на болотах охоче вірять, що треба вбивати українців – багато українців охоче вірять, що "чмобіки" їх не вб'ють. Вірять у швидку Перемогу, у слабку російську армію, у диво. 

Реклама:

Ця віра впливає на ставлення, поведінку і відповідні рішення. І лише реальність, якою б страшною вона не була, може допомогти витримати все те, що ми всі маємо витримати в наступні 12 місяців.

Попередній рік природним чином закінчився тим, чим він і мав би закінчитись – браком людей і ресурсів, сил і засобів на східних та південних фронтах. І різдвяними заторами – на західних кордонах. 

Багато хто цілком свідомий того, що саме цей розрив між двома реальностями, який впадає в очі – це й є той розрив між поразкою і Перемогою, який ми зараз спостерігаємо. На жаль. Розрив, який не можуть не бачити і не відчувати військові. Які кров'ю вигравали цей час для цивільних не для того, щоб ми його згаяли за безцінь. Вони вигравали і виграють цей час для наших загальних інтересів – але хтось витрачає його у власних, особистих.

Очевидно, що новий рік стане вирішальним для нашої країни. Зменшення зовнішньої підтримки партнерів, чисельні виборчі перегони в Європі та США, втома та можливі нові кризи в різних куточках світу, спровоковані росією. Чим далі, тим більше ми маємо спиратися на власні сили і ставати сильнішими, як держава, внутрішньо. 

Як нам всім знову перейти у стан тотального опору російській навалі, яка і досі є навалою, хоча і далі від Козина? Куди на диво (вітання родині Гринкевичів) і далі продовжують інвестувати мародери, чомусь вважаючи, що вкраденого у оборони країни все ще недостатньо для того, щоб російські танки доїхали і туди. 

Можливо саме зараз потрібно відповісти на питання: коли і як умовний громадянин з придбаною за 7 тисяч інвалідністю, який на Land Rover, придбаному місяць тому за 300 тисяч, під'їжджає на тренування в спортзал, має усвідомити ціну цієї своєї можливості? 

Усвідомити, що без його безпосередньої участі, на фронті чи в тилу, не лише Перемога, а взагалі наше існування на мапі під великим питанням. 

Усвідомити, що наша Перемога – це і його Перемога також. Що та сумнозвісна українська хата – все ж таки не скраю. 

Бо чим далі, тим більше тилові міста захоплює відчуття, що "хтось там десь там якось там переможе". І якби не обстріли всієї української території, як швидко частина заброньованої і відкупленої країни почала б сприймати нашу війну з Росією, як, наприклад, війну на Близькому Сході? В тому сенсі, що, авжеж, дуже шкода, що вона відбувається, але "ми особисто нічого з цим зробити не можемо". 

Такий стан справ, насправді, навіть не загроза – а реальність. Бо російський наступ, який триває – це вантажний потяг, який їде на повному ходу просто на нас. І та частина рейок, де ми є зараз – наша країна. Частину рейок, а з ним і наших людей, цей потяг вже проїхав. І опції "встигнути зійти в сторону" тут нема. Бо потяг зупиниться в Польщі. В цьому потязі сили більше ста мільйонів нелюдей і зброя, якої вистачить, щоб вбити кожного з нас сотні разів. 

Світ, який бачив у прямому ефірі, як цей потяг чавить живих людей та дітей, вже усвідомив, що "сюжетних поворотів" небагато, коли мова йде про прямі рейки. Тому навіть масовані обстріли наразі не завжди і не всюди потрапляють в топ новин. 

Тому 2024 рік повинен стати переломним. Переломним у свідомості багатьох поціновувачів паралельної реальності. Яка наче психоемоційний ботулізм сковує надможливості людини. Владоможців, які вважають, що ця війна – це справа громадян. І громадян, які вважають, що ця війна – це справа військових. 

Фронт може посипатися – якщо посиплеться тил. Суперечки, боротьба, ухилення від реальності та відповідальності, пошук простих рішень для складних питань, популізм, несправедливість, втома, зневіра вже в повну силу інфікують країну зсередини. Останні два роки фронт був надійним захисником тилу. На третьому році повномасштабної війни тил має довести свою відданість фронту.

Всім владоможцям і мародерам будь-якого рівня, які і досі сприймають свою роботу в Україні як відрядження, нарешті має стати дуже складно. Цю їх ілюзію буде розбито однією з останніх. Але поки що вони ще мають можливість вирішувати – як саме. 

 
Личаківський військовий цвинтар у Львові (Марсове поле) 

Михайло Ткач

Джерело

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку