Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського телеграму?

Вівторок, 02 січня 2024, 21:15

Все настільки небезпечно, незрозуміло та абсурдно і лише набирає обертів, що таки треба вже називати речі власними іменами, а не натяками, як я намагалася робити до цього.

Отже, кілька констант з нашого інформаційного простору.

1. Сьогодні фото палаючого Києва в західних медіа нема. Там фото палаючого літака з Японії. Так, після обстрілу 29-го фото були. Так, літак, можливо, перебив для світу жах в Україні. Але – сьогодні то був літак. Вчора – Ізраїль. Завтра буде ще і ще інше, не з України.

Західні медіа не мають і не можуть весь час тримати фокус на нас. Це наше завдання: доносити масовано та безперервно правду про російсько-українську війну світові. Зокрема і через наших агентів впливу в самих західних медіа. Ви багато чули про таких?

Реклама:

Між тим українська держава посилено розвиває… державний телеканал для росіян. Росіян, які у березні цього року 90% і більше голосів населення "легітимізують" правління Путіна ще на один термін. А потім зроблять це ще й ще… А також розвиває державний канал для начебто внутрішньо переміщених осіб. (Хіба вони не одна із соціальних груп, але українців? Навіщо для них окремий канал, на якому до того ж про їхні проблеми якраз фактично і немає.) Бо насправді просто роблять електоральний "заділ" на майбутні вибори.

2. Телеграм — це соцмережа, яка не йде на жоден контакт з нашими державними регулюючими органами. Це підтверджують члени Нацради. Належить вона росіянину Дурову. Практично ніхто з медіаекспертів не сумнівається, що телеграм контролюється ФСБ. Та ми й так бачимо: ФБ та інстаграм Росія заборонила, вхід лише через vpn. Ютуб ось-ось заборонить. Телеграм – квітне. Західні донори вкладають величезні кошти у вивчення та протидію дезінформації, якими наповненні телеграм та ще тікток…

Що робить натомість наша держава? З 2019 року влада робить російський телеграм основним майданчиком власної комунікації з громадянами України, користуючись при цьому… так. Саме анонімними ТГ-каналами.

Коли починається велика війна, велика частина українців уже сидить в ТГ. Що далі робить влада? Державні органи неофіційно дають доступ до інфи про пуски, прильоти з радарів не професійним медіа, і навіть не офіційним медіа, не марафону чи Укрінформу. Дають… анонімним телеграм-каналам. А власні телеграм-канали держоргани з оперативною інформацією запускають тоді, коли громадяни вже давно підписані на анонімів. Бо там – так, більше оперативної та корисної інфи для фізичної безпеки. Поряд з дезою, трешем, відео- та фотозйомками наслідків прильотів, несанкціонованими відповідними органами, політичними та бізнес-заказняками, мочиловом політичних опонентів влади, рекламою азартних ігор та казино, ets.

Більше того. Я не відкрию ніякої таємниці для тих, хто мене читає. Вся медіаспільнота давно знає. ТГ-канал "Вертикаль" – це ОП. "Джокер", "Карточный домик" – це, скажімо так, наближені до ОП канали. "Труха" і вся її дуже велика мережа, разом, зокрема, з "Батальоном Монако" – навіть боюсь казати, бо там все складніше з тими, хто їх контролює, і від того ще жахливіше.

Так от, саме ці ТГ-канали, близькі до Офісу, весь час "топлять" за анонімний телеграм. Мочать будь-кого, хто сміє критикувати телеграм за анонімність та треш. Вчора це було, наприклад, зі мною та Катериною Коберник, сьогодні – з Севгіль Мусаєвою. Саме ці ТГ-канали знецінюють професійну журналістику, витирають об неї ноги. Саме ці ТГ-канали запрошуються на офреки до президента (ну "логічно" — ОП сам себе і запрошує).

Саме ці ТГ-канали влаштовують розіграші з акредитацією на пресконференцію президента. Тобто роблять президента Зеленського фактично фоном для власних ігор. Або ігор його офісу?

Саме цим ТГ-каналам роздає інтерв’ю радник голови ОП Михайло Подоляк.

Саме адміна "Трухи" раптом запрошує у свою програму Наталія Мосейчук.

Саме ці ТГ-канали мають змогу вести пряму трансляцію з сьогоднішнього масованого обстрілу. Вони, а не державний телемарафон! Телемарафон, який фінансується державою, не веде пряму трансляцію, а "Труха" веде. Має ресурси і доступ, тобто.

Читайте також: Чому Україна не обмежує використання російського додатку Telegram? 

Все це ну дуже нагадує ситуацію 2013 року, коли за часів Януковича у новоствореного 112 каналу через голову МВС Захарченка був доступ до оперативної бази поліції, завдяки чому вони випереджали всі інші медіа з подачею новин про гарячі події.

У мене немає сумнівів у тому, що така сама доля, яка врешті-решт знайшла 112 канал та його власників, спіткає з часом і весь цей кагал ТГ-анонімів. Ніхто при цьому, як завжди, не відповість за просування ворожого для українського суспільства агента впливу.

В мене лише запитання: а наша влада зовсім не вміє вчитися на помилках інших?! ОП, президент, врешті-решт, не розуміють, у що вони граються? Вже зробивши головним "медіа" в країні платформу, контрольовану Кремлем. І насправді не контрольовану ними, хоч би що вони там собі про це думали та фантазували.

І чому заручником цього трешу та абсурду зробили українське суспільство?! Чому його роблять заручником Кремля та не чуючих під ногами країни "радників", чорнушних політтехнологів та тг-гопників? 

Наталія Лигачова

Джерело

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку