Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як повномасштабна війна повпливала на нелегальних мігрантів в Україні

Вівторок, 02 січня 2024, 12:30

В умовах війни відбулося суттєве "вимивання" з країни нелегальних мігрантів.

Їхня кількість знизилась майже вдесятеро порівняно з піковими показниками періоду карантину. 

Це демонструють результати нещодавнього комплексного відпрацювання столиці нарядами Міграційної служби з правоохоронними органами. З 4 по 22 вересня 2023 року відбулися перевірки місць найбільшої концентрації іноземців – ринків, гуртожитків, розважальних закладів і будівельних майданчиків.

Реклама:

Востаннє операція "Мігрант" проводилась в Україні ще до початку повномасштабної війни – у вересні 2021 року. Тоді протягом місяця у Києві і області викрили 1501 порушника правил перебування в Україні. 

Тепер же результат видався майже вдесятеро скромнішим – 156 іноземців у столиці в тій чи іншій мірі порушили міграційне законодавство, 72 із них примусово залишать Україну.

З одного боку – війна зменшила інтерес іноземців до нашої держави як привабливої для проживання і водночас знизила можливість потрапляння на нашу територію через той же східний кордон.

З іншого боку Україна готується стати членом ЄС, тож мігранти з країн Глобального Півдня досі намагаються потрапити сюди, використовуючи найменші шпаринки в кордоні та в законодавстві.

Зниження кількості порушень іноземцями правил перебування в Україні можна пояснити також останніми змінами у міграційному законодавстві. У серпні 2023 року суворішою стала відповідальність як гостей країни, так і громадян України та юридичних осіб, які сприяють іноземцям в ухиленні від виїзду з країни після закінчення строку перебування або незаконному отриманню документів на право проживання в країні.

Контрольована ситуація з міграцією в Україні сприятиме вступу до ЄС

Проаналізувавши підсумки операції та міграційну ситуацію на Київщині загалом, висновки можна зробити наступні:

  • кількість нелегальних мігрантів у країні суттєво знизилась; 
  • на законодавчому рівні вектор змін обрали правильний;
  • лояльне ставлення до порушників міграційного законодавства, яке мало місце під час пандемії коронавірусу, в умовах повномасштабної війни є недоречним, адже може нести пряму загрозу безпеці країни.

Тенденція до зменшення кількості нелегальних мігрантів спостерігатиметься і надалі та безумовно сприятиме вдалому проходженню Україною етапів вступу до Євросоюзу.

Притоку мігрантів, як законних, так і нелегальних, варто очікувати вже після завершення війни, на етапі відбудови. Тоді поза сумнівами відновляться зацікавлення до України іноземних інвесторів і міграційні потоки працівників з інших країн.

До того ж поновить своє існування такий потужний напрям міграції в Україну, як навчання, гідний рівень якого у поєднанні з помірною ціною завжди приваблювали іноземних студентів. Водночас, саме цей напрям був одним з найпопулярніших при спробах незаконної легалізації в Україні. 

Відтак, уже зараз завданням держави є подальше удосконалення нормативної бази, яка б створювала сприятливі умови для законної міграції кваліфікованих фахівців та передбачала дієву систему контролю і запобігання протиправній діяльності.

Вячеслав Гузь, начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку