Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На захист волонтерського руху

Понеділок, 06 листопада 2023, 16:10

Україна може бути позбавлена прямої гуманітарної допомоги армії і постраждалим від війни 1 грудня. Військові та цивільні перестануть отримувати те, що дає можливість жити і перемагати: автівки, дрони, оптику, техніку для розмінування, тактичну медицину, медичне обладнання, автономні джерела енергії та тепла, засоби захисту, продукти харчування і засоби гігієни.

Введення в дію Постанови Кабінету міністрів України № 953 від 5 вересня 2023 року, яка набирає чинності 1 грудня 2023 року і впроваджує "Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану"може звести нанівець міжнародну допомогу Україні через маленькі та середні благодійні фонди, громадські організації, міжнародні волонтерські місії, ліквідувати діяльність приватних осіб-волонтерів і вбити спонтанний волонтерський рух.

Цей рух орієнтований на прямих отримувачів цієї допомоги і доставляє самостійно в зону бойових дій величезний обсяг гуманітарної допомоги, яка часто-густо є терміновою та ургентною і для фронту, і для цивільних. Ухвалена Постанова орієнтована на великі благодійні фонди, які працюють на міністерства і відомства і дублюють функції держави, а не доповнюють їх. Хоч якою б великою не була їхня роль, вони не можуть задовольнити усі потреби.

Реклама:

Спонтанний волонтерський рух відіграв і надалі відіграє вирішальну роль у своєчасному забезпеченні ЗСУ всім необхідним, а відтак – в організації ефективного опору ворожій агресії.

Дезорганізація його роботи пішла б на шкоду як ЗСУ, так і потребам оборони загалом. Прямий зв’язок між фронтом і волонтерами є життєво необхідним, запобігаючи відчуженню між тими, хто служить в ЗСУ, і суспільством загалом.

Ми вимагаємо призупинити дію Постанови №953, допоки Порядок не буде перероблений з метою стимулювати спонтанний волонтерський і рух і поставити реальні перепони маніпуляціям з вантажами, які обманом завозять як гуманітарну допомогу.

Ініціативна група "Першого грудня": Оля Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків

Джерело

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку