Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Одна війна і одна перемога на всіх – стратегічне бачення Зеленського

Вівторок, 12 вересня 2023, 17:15

Російське вторгнення в Україну – це не окрема війна, а частина великої війни Путіна проти Заходу. Головна проблема, що Путін це чітко розуміє. Україна на собі це все відчуває, а значна частина колективного Заходу всіляко ухиляється від цього розуміння. Тому що якщо це визнати, то потрібно оголосити про це власному суспільству і йти до кінця.

А оголошувати себе частиною війни, поки на твою голову не падають бомби, для більшості демократично обраних політиків – непосильне завдання.

Ситуація дуже проста – Путін прийшов до влади, як частина військової кампанії в Чечні та вибухів будинків у Росії.

Реклама:

Після Революції Троянд у Грузії та Помаранчевої Революції в Україні Путін відчув смертельну загрозу. Він отруїв Ющенка і мобілізував усі свої війська.

Ці війська включають у себе, окрім Збройних сил Росії, які здійснили безпосереднє вторгнення в Грузію, Україну та Сирію (де Путін боровся з арабською весною, яка, на його думку, теж була підлаштована Заходом), розвідслужби, які підпалювали склади з озброєнням в Україні, Чехії та Болгарії, вбивали військових, що насолили Росії в Грузії та в Україні, а в Німеччині отруювали "зрадників" Росії та російських опозиціонерів.

Наступна складова російської військової машини – це П'ята колона, до якої входять люди на кшталт Медведчука та Іванішвілі, Шорі та Плахотнюка. Їхня мета використовуючи російські гроші, вкупі з награбованими на місці, та захопити владу. 

У Грузії їм це вдалося завдяки Іванішвілі. У Молдові вдалося тимчасово, але навіть втративши владу, вони активно продовжують дестабілізацію. А ось в Україні в останній момент Медведчук був нейтралізований. І коли я чую, що українська влада недостатньо підготувалася до вторгнення, я вважаю, що арешт Медведчука і закриття його каналів мали реальне значення для підготовки країни до найгіршого сценарію, навіть більше, ніж суто військове приготування. 

До П'ятої колони також входять корумповані західні політики, а також проросійські бізнес-лобі, особливо в Німеччині.

Саме ця П'ята колона звинувачувала Грузію в провокуванні Росії в 2008-му і Україну в тому, що вона сама накликала на себе Крим і Майдан у 2014-му. Саме П’ята колона різними способами намагається зараз довести, що військові дії треба негайно припинити, оскільки Росію військовим шляхом перемогти неможливо.

Що трапиться, якщо Україна оголосить про перемир'я зараз? А трапиться те, що через рік-два вона обов'язково впаде, і Путін обов'язково вторгнеться в Польщу і країни Балтії. А Грузію і Молдову він просто проковтне по ходу, практично без особливого докладання зусиль.

Тому ми зараз перебуваємо в центрі великої Російської агресії проти Західного світу. І Україна ціною власних жертв допомагає Заходу, а особливо всій Європі фізично врятуватися і врятувати свій спосіб життя.

Усе це треба зрозуміти й тим, хто всередині нашої країни звинувачує Зеленського в зайвій агресивності та безцеремонності щодо партнерів, мовляв, так не заведено поводитися у світовій демократії. Якраз традиційна дипломатія і довела нас до того стану, де світ зараз перебуває, і вийти звідси можна тільки поставивши правильний діагноз і довівши до кінця радикальне хірургічне втручання.

Коли Президент Зеленський часто повторює, що перемога України означає автоматично перемогу Молдови, Грузії, відновлення їхньої територіальної цілісності, а також перемогу демократії в Білорусі, він якраз виходить з того, що все, що відбувається в регіоні, – це частина однієї великої війни, в якій демократичний світ, при всіх його ресурсах, не має права не перемогти.

І треба все ж бути готовим до того, що після цієї перемоги Україна стане наддержавою всього регіону – від Центральної Азії до Атлантики. Про це я говорив у 2005-му і тоді ніхто не сприймав мене всерйоз. 

Зеленський практично інстинктивно намацав головну фабулу цієї війни і при цьому веде Україну і всіх союзників, і партнерів до правильного результату. І зіскочити з цього поїзда Заходу не вдасться. В останньому, просто блискучому інтерв'ю для CNN з Фарідом Закарієм український Президент дуже зрозуміло і глибоко сформулював цю концепцію. Усім раджу подивитися!

Міхеіл Саакашвілі

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку

Як повернути довіру громадян до парламенту?