Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як лікарям не доплатили пів мільярда ковідних коштів

Четвер, 03 лютого 2022, 15:40

Про те, що уряд не впорався з ефективним використанням коштів з ковідного фонду, минулого року не говорив тільки лінивий. Але вчора, 2 лютого, у нас з’явилися цифри та факти, які чітко пояснюють, чому уряд України профукав усі можливості впоратися з пандемією COVID-19. 

Нагадаю, що більшу частину 2020 року профільним Міністром, який мав би організовувати ефективний процес боротьби з хворобою, був сумнозвісний Максим Степанов. Його Рада таки відправила у відставку. Та на жаль, було вже запізно.

Рахункова палата нарешті представила звіт про аналіз витрат з Фонду боротьби з COVID-19 у 2020 році. У ньому дуже багато цікавого. 

І про те, як більшість доплат в 300% отримував адмінперсонал лікарень, а не лікарі, які щохвилини рятують життя хворих. 

І про те, як третиною фонду латали дороги. 

І про те, як 12 млрд грн вилетіли "в трубу", бо їх не використали взагалі. Не тому, що не потрібні, а тому, що недолугі.

– Як будемо боротися з COVID-19?

– Відремонтуємо дороги!

Цей сумний жарт уже став мемом в Україні. Адже розмір Фонду боротьби з COVID-19 у 2020 році (далі - Фонду) склав 80,9 млрд грн. 

Кошти розподілили наступним чином:

  • 26,2 млрд грн – на будівництво та ремонт доріг (боролись з ковідом "рівними" дорогами);
  • 23,8 млрд грн – підтримку системи охорони здоров’я (більшість рішень по цьому напрямку ухвалили в жовтні-грудні 2020);
  • 22,5 млрд грн – соціальна підтримка населення; 
  • 4,5 млрд грн – забезпечення громадського порядку;
  • 1,3 млрд грн – підтримка закладів культури і спорту;
  • 2,5 млрд – не розподілили взагалі;
  • 0,1 – інше.

Судячи з цифр, уряд сподівався, що COVID-19 злякається рівних доріг і втече. Але це не найгірше.

– Може краще виділимо ці кошти на закупівлю концентраторів?

– Нащо? Їх волонтери куплять.

Шокуюча цифра: майже 12 млрд грн (!!) ковідного фонду в 2020-му році просто не використали. За ці кошти можна було би купити пів мільйона кисневих концентраторів або майже 50 млн захисних костюмів для лікарів! Їх замість уряду купували волонтери, збиваючись з ніг. 

Реклама:
Фонди "Пацієнти України", "Корпорація монстрів", "Свої" та багато інших просто збирали кошти в людей, великі бізнеси вкладалися в те, щоб рятувати хворих українців і лікарів.

Український уряд в цей час ЖОДНОГО разу не скористався нормою про скорочення терміну розгляду звернень про виділення коштів. Тобто жодного разу кошти не виділялись швидше, хоч така можливість була.

Читайте також: Планета COVID-19: місць і кисню немає, населена вірусами. Як Катя Ножевнікова та її "монстри" рятують людей

Доплати лікарям

Одразу після першого випадку COVID-19 в Україні влада пообіцяла, що усі залучені до боротьби з коронавірусом медики отримають доплати в розмірі 300% від заробітних плат. Але сталося трохи не так. 

По-перше, на доплати медикам витратили на пів мільярда грн менше плану. 

По-друге, значна кількість лікарів отримували доплати менше 300%. А подекуди і 33% від зарплат. А все тому, що 9 із 10 найбільших доплат отримував адміністративний персонал лікарень. 

Тобто гроші йшли не лікарям і медичному персоналу, які реально лікували хворих, а комусь іншому

Частину коштів взагалі довелося повертати. Чому? Бо виплачували їх всім, кому не лінь – бухгалтерам, секретарям і айтішникам. Так, замість лікарів.

Реклама:

Обладнання й ремонт лікарень

Пам’ятаєте програму з капітального ремонту прийомних відділень лікарень по всій Україні і закупівлі туди обладнання? 

Із субвенції на цю програму в 2020 році не використали майже 300 млн грн. Станом на 1 січня 2021 року ⅔ відділень не добудували і жоден об'єкт не ввели в експлуатацію.

Крім цього, уряд виділив кошти, щоб облаштувати тимчасові шпиталі в Одеській, Донецькій областях та Києві. Облаштували такий шпиталь лише в Одеській області.

Із субвенції на кисень не використали 47 млн грн (нагадаю, що при цьому волонтери купували кисневі концентратори), а комп'ютерні томографи та апарати ШВЛ були закуплені невчасно.

Тестування й вакцинація

Станом на 6 грудня 2021 року Україна протестувала на COVID-19 37% населення – це за два роки пандемії. В Європі за цей час кожного жителя протестували в середньому двічі. 

Показники вакцинації в нас також одні з найнижчих в Європі. 

Станом на те ж 6 грудня Україна повністю вакцинувала всього 28,6% населення проти 58,6% в Європі.

Це й не дивно, адже крім проваленої інформаційної кампанії ми ще й вакцинувати громадян почали на пів року пізніше. Бо в 2020 році не було навіть розпочато використання 1,4 млрд на закупівлю 2,9 млн доз вакцин. 

Реклама:
Усе це – з вини колишнього горе-міністра.

Який результат таких дій уряду і тодішнього міністра Степанова?  Провалене тестування, провалена вакцинація, провалена боротьба з COVID-19. І Україна – аутсайдер за всіма показниками серед країн Європи. 

Примітно, що Рахункова палата зробила до звіту досить м’які рекомендації - покращити співпрацю, поглибити координацію. 

І жодного слова про тих, хто має бути покараний в цих злочинах проти українців.

Ольга Стефанишина

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

На порозі катастрофи. Розподілена генерація – шанс уникнути зимового блекауту

Три причини, чому саме зараз пора об'єктивно оцінити роботу АРМА

Чому управління відходами комерційної та промислової упаковки повинні здійснювати виробники

Де межа між національними інтересами та захистом права власності?

Червень великих подій: що чекати Україні?

Як видавцеві захистити авторське право: дослідження книжкового ринку