Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

От политики льгот к политике новых возможностей. Или что в новом законе о ветеранском бизнесе

Четверг, 14 декабря 2023, 20:00

Що об’єднує спортивного гіганта Nike, одну з найвідоміших логістичних компаній США FedEx та найбільшого реєстратора доменних імен Go Daddy? Ці американські компанії створили ветерани. Cпівзасновник мережі магазинів безмитної торгівлі Duty Free Чарльз "Чак" Фіні, філантроп та меценат колись отримував освіту за пільговою програмою для ветеранів Другої світової. А після залишив своїй alma mater – Корнелльському університету $1 млрд пожертви. Так виглядають успішні ветеранські бізнеси, засновані за системної державної політики.

США мають дуже широкий спектр програм підтримки ветеранів, які допомагають учасникам війн повернутися до цивільного життя. Сьогодні Україна уважно вивчає цей досвід, і один з його інструментів американської державної політики – це підтримка ветеранського бізнесу. Саме тому не так давно в парламенті був зареєстрований відповідний законопроект.

Досвід США та український законопроект

Сьогодні 5% ВВП у США створюють саме ветеранські підприємства. У Штатах ветеранам належать понад 2,5 млн компаній, які генерують понад $1 трлн на рік. І в цьому бізнесі задіяні майже 4 млн найманих працівників. Вражаючі цифри, чи не так?

Реклама:

Відкриття власної справи для колишніх військовослужбовців є достатньо популярним способом інтеграції у мирне життя. Хтось відкриває власний маленький бізнес, не повʼязаний з війною. А інша частина ветеранів, маючи доступ до специфічних ліцензій та можливостей, можуть як мінімум передавати ці ліцензії в оренду. І мати таким чином постійний дохід.

Хочу, щоб в Україні було так само.

Згідно соціологічних опитувань в Україні, близько 63% ветеранів та діючих військовослужбовців хотіли б після війни мати власну справу. Більшість з них наважаться на такий крок, якщо матимуть фінансову можливість і додаткові стимули. В цьому і є завдання держави – надати її. Потрібно створити умови для людей, які, ризикуючи власним життям, встали на наш захист.

Саме для цього разом з групою народних депутатів внесли у Верховну Раду законопроект №10258 "Про ветеранське підприємництво". Він вирішує одразу кілька важливих завдань. По-перше, пропонує почати формувати саме державну політику по ветеранському бізнесу, визначає відповідальні за це державні органи влади всіх рівнів: від Кабінету Міністрів до сільради. По-друге, законопроект сприятиме відновленню економіки і створенню нових робочих місць.

В законопроекті ми чітко виписуємо, хто може заснувати ветеранський бізнес, які пільги для бізнесу буде надавати держава. Ми пропонуємо поширити дію закону не лише на самих ветеранів та учасників бойових дій, а й членів їх родин, в тому числі на родини загиблих захисників України.

В категорії "ветеранський бізнес" зможе працювати ветеран війни, або члени його родини, член сім'ї загиблого захисника, який зареєстрований як ФОП, або ж який провадить незалежну професійну діяльність в розумінні ПКУ і є самозайнятою особою.

Ветеранським бізнесом будуть визнатаватись компанії в таких випадках:

  • Ветеран війни або члени його родини, член сім'ї загиблого захисника володіють корпоративними правами у розмірі не менше 60% сформованого статутного капіталу.
  • Не менше 60% працівників компанії, які зайняті на основному місці роботи, є ветеранами або членами сімей ветеранів війни.

Більш детальні умови програм підтримки для ветеранів розроблятиме Кабмін. Як народний депутат і секретар Національної інвестиційної ради, я відкрита до співпраці з ветеранськими та громадськими організаціями по доопрацюванню законопроекту, аби він міг бути ухваленим якнайшвидше, а його зміст відповідав інтересам та потребам ветеранів.

Наша мета: поступово відходити від радянської системи пільг та створювати політику можливостей для ветеранів. Щоб учасники війни та їх сім'ї могли використовувати свій потенціал у сфері бізнесу.

Існуючі програми підтримки

В Україні вже зараз діють перші програми підтримки ветеранського бізнесу. Так, є програма від Українського ветеранського фонду, за якою можна отримати відшкодування до 20 000 грн на товари і обладнання для ФОПів з числа ветеранів та членів їх родин. За цією програмою вже реалізуються 440 ветеранських бізнес-проєктів з підтримкою у понад 163 млн грн.

Більші за розміром гранти ветерани можуть отримати через програму "Власна справа", яку реалізує Мінекономіки. Ветеран або його родина можуть отримати грант від 250 000 грн до 1 млн грн. Такі гранти вже отримав 161 ветеран. Це поки перші, але дуже правильні для держави кроки, які необхідно масштабувати у найближчі роки. Для цього і потрібний законопроект про ветеранський бізнес. Це справді необхідна для держави ініціатива.

Чому? Після війни в Україні будуть сотні тисяч ветеранів. Відкриття власної справи – це не тільки гарний спосіб їхньої соціалізації. А й дуже важливе питання також і в контексті майбутнього відновлення. Вже зараз важливо і підтримувати бізнес, який працює в умовах війни, і стимулювати наших захисників переходити у категорію підприємців, щоб створювати робочі місця. Я впевнена, що українські ветерани можуть стати рушійною силою відновлення України.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Сегодня украинский язык в большей опасности, чем в 2022 году

Памяти Ирины Цыбух

На пороге крушения. Распределенная генерация – шанс избежать зимнего блекаута

Три причины, почему именно сейчас пора объективно оценить работу АРМА

Почему управление отходами коммерческой и промышленной упаковки должны осуществлять производители

Где граница между национальными интересами и защитой права собственности?