Реклама:

Ультраправі на зміну "тефлоновому" Марку: що результати виборів у Нідерландах обіцяють Україні

— Субота, 2 грудня 2023, 15:30

Нідерланди - важливий союзник України з початку повномасштабного вторгнення. Країна встигла надати нам близько 2,5 млрд євро воєнної допомоги і пообіцяти ще, очолити разом з Данією "коаліцію винищувачів" для України і оголосити про майбутню передачу літаків F-16. Однак тепер ця підтримка під загрозою, або принаймні так здається на перший погляд. Нідерланди - ще одна країна ЄС, де на парламентських виборах здобули перевагу ультраправі сили.

Для хвилювань справді є підстави. Герт Вілдерс, очільник "Партії свободи", яка здобула найбільше голосів на виборах, не приховував свою прихильність до президента Росії Володимира Путіна, давав інтервʼю Russia Today, а у 2018-му взагалі поїхав до Росії попри критику нідерландців. Особливо - родичів загиблих у рейсі малайзійського Боїнга рейсу МН17, збитого російським БУКом у 2014 у небі над Донбасом.

Які тенденції у нідерландському суспільстві посприяли тому, що так багато голосів отримав Вілдерс з його радикальною риторикою? І скільки тепер може тривати формування владної коаліції, після чого, власне, українцям стане зрозуміліше, чого очікувати від нового уряду Нідерландів? Про це говоримо у новому епізоді подкасту "світ не sweet" з Юлією Солдатюк-Вестервельд, дослідницею нідерландського Інституту міжнародних відносин Clingendael.

Слухайте подкаст «Світ не Sweet» на зручній платформі:

Реклама:

Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку

"Cвіт не Sweet" – це експериментальний подкаст про міжнародну політику (і не лише), який для вас готують Оленка Куренкова та Олег Павлюк. Автори подкасту можуть забувати прізвища політиків, помилятися, недоречно сміятися, але попри це максимально душевно розповідають про міжнародку і всі важливі події, які відбуваються за межами України. 

Реклама:
Канали
24.02: Реконструкція
5 епізодів
Головна обсерваторія
15 епізодів
Ранкова доза
86 епізодів
War-life balance
11 епізодів
Українські 90-ті
6 епізодів
Кавун та тютюн
9 епізодів
Подкаст "Кляті питання"
196 епізодів
Сафарі
13 епізодів
Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку
40 епізодів
Хроніки економіки
46 епізодів
УП. Вголос
37 епізодів
(не)Безпечна Країна
30 епізодів
Євродонбас
4 епізоди
Я не встигаю!
20 епізодів
Культура всього
87 епізодів
Температура - нормальна!
73 епізоди
Чому вони крадуть?
6 епізодів
Один одному
23 епізоди
Життя бентежне
10 епізодів
Ок і шо?
78 епізодів
Україна після карантину
13 епізодів
У тіні
1 епізод
Онлайн[за]хист
3 епізоди
Медіабіль!
10 епізодів
До попкорну з Анною Паленчук
9 епізодів