ISW: Україні не загрожує вторгнення з Придністров'я

Субота, 24 лютого 2024, 06:00
ISW: Україні не загрожує вторгнення з Придністров'я
ілюстративне фото РИА "Новости"

В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що російське угруповання військ, зосереджене у Придністров'ї, не становить для України військової загрози.

Джерело: ISW

Деталі: Українські офіційні особи заявили, що ймовірність наземного нападу Росії на Україну з території Придністров'я, проросійського сепаратистського регіону Молдови, є низькою після повідомлень про те, що влада Придністров'я може закликати або організувати референдум про приєднання до Росії 28 лютого.

Реклама:

Речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк заявила 23 лютого, що заяви про те, що влада Придністров'я закликатиме до російської анексії, мають на меті "розхитати" інформаційний простір і створити соціально-політичну напругу.

Крім того, речник Головного управління військової розвідки (ГУР) Андрій Юсов заявив, що інформація про те, що влада Придністров'я закликатиме до російської анексії, є "непідтвердженою".

У звіті зазначається, що ISW не помітив жодних ознак того, що обмежене російське угруповання військ у Придністров'ї може спробувати провести наземну операцію, яка могла б загрожувати Україні, і ISW не вважає, що це угруповання здатне розпочати повноцінну наземну операцію проти України.

ВІДЕО ДНЯ

Також аналітики додають: ISW опублікував попереджувальний прогноз 22 лютого і оцінив, що офіційні особи Придністров'я можуть закликати до проведення референдуму про приєднання до Росії для підтримки російських гібридних операцій, спрямованих на політичну і соціальну дестабілізацію Молдови. Проте це попередження стосувалося загрози для стабільності Молдови, а не ситуації в Україні.

Ключові висновки ISW за 23 лютого:

  • Українські офіційні особи повідомили, що Сили оборони збили російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50. Це вже другий такий літак, збитий у 2024 році.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські війська планують майбутні контрнаступальні операції, хоча затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, ймовірно, і надалі породжуватимуть невизначеність і обмеження для цих операцій.
  • Українська організація з відкритих джерел Frontelligence Insight повідомила 22 лютого, що російські війська зберігають ракети і боєприпаси на раніше покинутих об'єктах поблизу російсько-українського кордону і в окупованій Україні, щоб скоротити і посилити російські логістичні лінії.
  • Українські офіційні особи заявили, що ймовірність наземної атаки Росії на Україну з боку Придністров'я, проросійського сепаратистського регіону Молдови, є низькою після повідомлень про те, що влада Придністров'я може закликати або організувати референдум про приєднання до Росії 28 лютого.
  • Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія "по суті" заморозила свою участь в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), в якій домінує Росія, на тлі погіршення російсько-вірменських відносин.
  • США, Британія, Канада та Європейський Союз оголосили про нові пакети санкцій, спрямовані на стримування військових дій Росії в Україні.
  • Українські війська здійснили підтверджені просування в районі Кремінної, а російські війська здійснили підтверджені просування в районі Кремінної, Бахмута і Донецька.
  • Заступник начальника ГУР України генерал-майор Вадим Скібіцький заявив 23 лютого, що міжнародні санкції погіршують якість російських ракет на тлі постійних зусиль Росії щодо збільшення їх виробництва.
  • Радіо Свобода (RFE/RL) 22 лютого надало додаткові подробиці про примусову депортацію українських дітей з України до Білорусі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: