Нападники на квартиру журналіста Ніколова отримали тисячу доларів – поліція

Вівторок, 13 лютого 2024, 12:26
Нападники на квартиру журналіста Ніколова отримали тисячу доларів – поліція
Максим Цуцкірідзе. фото НПУ

За даними поліції, нападники на квартиру журналіста Юрія Ніколова отримали тисячу доларів від замовника.

Джерело: перший заступник голови Національної поліції, керівник Головного слідчого управління НПУ Максим Цуцкірідзе в інтерв'ю "Цензор.net"

Пряма мова: "Тисяча доларів на всіх. Це попередньо".

Реклама:

Деталі: За словами Цуцкірідзе, завдання напасти на Ніколова фігуранти отримали через телеграм-канал. Однією з умов отримання грошової винагороди за виконання завдання було фіксування цих дій на камеру.

Очільник ГСУ зазначає, що зараз дуже багато подібних замовлень по різні напади робиться через телеграм-канали. Наприклад, останні підпали релейних шаф "Укрзалізниці" (12 фактів).

Стосовно ймовірних нападників на квартиру журналіста Цуцкірідзе пояснив, що їх не затримували, бо стаття Кримінального кодексу, за якою розслідується кримінальне провадження, не тяжка. Йдеться про частину 3 статті 171, санкція якої не передбачає тримання під вартою.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас очільник ГСУ НПУ каже, що з огляду на суспільний резонанс та те, що речові докази можуть бути знищені, у осіб, які були встановлені, було проведено невідкладні обшуки, а докази вилучено. Зокрема, телефони, комп’ютерну техніку, на якій фіксувалася сама подія вчинення злочину.

Під час же допитів встановлено організатора, який винаймав інших учасників цієї "акції" через один з телеграм-каналів.

Відповідаючи на уточнюючі запитання, Цуцкірідзе зазначив, що на даному етапі розслідування, після комплексу слідчих дій немає підтвердження, що до цього причетні правоохоронні органи: Служба безпеки України чи інші.

Пряма мова: "Тепер нам треба встановити, хто був над організатором, тобто, чи є якісь замовники.

І я просив би засоби масової інформації не "підштовхувати" правоохоронців, бо тут головне - не зробити помилку. Буде ще проведено певні слідчі дії, ми не зупиняємось. А журналісти зможуть врешті-решт дати оцінку нашій роботі".

Передісторія: 

  • Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що 14 січня в його оселю ломилися невідомі, намагаючись залякати. Анонімні Telegram-канали опублікували відео, на якому чоловіки стукають у двері його квартири і погрожують йому.
  • Поліція Києва повідомила, що почала перевірку за фактом погроз журналісту.
  • 21 січня Київська міська прокуратура заявила, що правоохоронці встановили осіб, які ломилися в дім Ніколова. Ними виявилися мешканці Київської, Житомирської та Черкаської областей. У них провели обшуки, вилучили речові докази, зокрема компʼютерну техніку та мобільні телефони. 
  • За даними "Української правди", у цій справі фігурують 5 осіб (включно з організатором).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: