Президент Євроради Мішель може достроково залишити посаду

Неділя, 7 січня 2024, 01:44
Президент Євроради Мішель може достроково залишити посаду
Президент Європейської ради Шарль Мішель. Фото з Facebook

Президент Ради ЄС Шарль Мішель заявив, що може залишити посаду, оскільки має намір балотуватися на виборах до Європейського парламенту в червні.

Джерело: Мішель в інтерв’ю бельгійській газеті De Standaard, цитує Суспільне, Інтерфакс-Україна

Пряма мова: "Я вирішив балотуватися на європейських виборах у 2024 році".

Реклама:

Деталі: Мішель заявив про свій намір достроково залишити посаду та приєднатися з червня до бельгійської ліберальної партії MR - Mouvement Réformateur (Реформістський Рух), щоб взяти участь у виборах до Європейського парламенту.

У зв'язку з озвученим рішенням Мішель залишить крісло президента Євроради, не доопрацювавши до кінця нинішнього року, коли закінчиться його мандат.

"Наприкінці червня чи на початку липня Європейська рада зможе передбачити це і ухвалити рішення про наступника", – сказав він.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас Мішель не уточнив, яку роль хоче виконувати у Європейському парламенті.

"Я хочу служити там, де можу бути корисним. Я не маю інших амбіцій. Я хочу відігравати активну роль у європейських дебатах та сприяти просуванню проєкту "Європа-2030". Це потребуватиме реформ", – повідомив Мішель.

Зазначається, що зазвичай роль президента Євроради дістається лідерові країни, яка на той момент головуватиме в Раді ЄС. Цей проміжок часу припаде на президентство Угорщини, де крісло прем'єр-міністра займає Віктор Орбан. Водночас остаточне рішення, хто конкретно обійме посаду президента Євроради, ухвалять лідери країн-членів ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: