Євген Дикий пояснив, як фінансується Антарктичний науковий центр під час війни

Середа, 6 грудня 2023, 18:17

Всі плани розвитку Антарктичного наукового центру були відкинуті до перемоги і зараз фінансуються тільки базові витрати наукового центру.

Джерело: епізод подкасту "Головна обсерваторія" за участі директора Центру Євгена Дикого "Двісті років на Півдні. Чому навіть під час війни Україна займається антарктичними дослідженнями."

Пряма мова: "Ми сиділи з заступником міністра фінансів, з калькуляторами в руках і рахували, які потреби дійсно не можна переривати. Тому що якщо їх перервати на той період що буде тривати війна, то накриваються всі інвестиції в Антарктиду, які Україна робила двадцять сім років. І потім треба стартувати з нуля і вкладати набагато більші, просто абсолютно нереальні кошти".

Реклама:

Деталі: Коментуючи питання джерел фінансування Національного антарктичного наукового центру Дикий заявив, що гроші, за які фінансується робота центру йдуть з допомоги західних союзників.

Пряма мова: "Це саме фінансова макрофін допомога. Вона дається з дуже жорсткою умовою що це на цивільний сектор. Тобто з тих грошей, які потрачені на Антарктиду, з них фізично неможливо купити дрони чи ракети, бо це інші гроші. Союзники категорично забороняють на ці гроші купляти зброю".

Нагадаємо, що український криголам "Ноосфера" 17-го листопада цього року вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) до Антарктики. Крім українських полярників та вантажів, які він має доставити на антарктичну станцію "Академік Вернадський" він також везе вантажі та польських полярників на станцію "Арцтовський".

ВІДЕО ДНЯ

На українську станцію "Академік Вернадський" "Ноосфера" везе технічних фахівців, які мають завершити початі раніше роботи з реконструкції станції, а також трьох науковців. Серед іншого вони будуть працювати в рамках міжнародного проекту, який має на меті дослідити поширення в довкіллі силіконів – синтетичних сполук, що широко застосовуються в будівництві та побуті.

Через війну "Ноосфера" базується в порту Кейптауна, куди її вивели ще на початку 2022-го року.

Планується, що судно дістанеться Антарктики в першій декаді грудня цього року.

Більше про українські дослідження в Антарктиді та їхню історію слухайте в останньому випуску подкасту "Головна обсерваторія".

Слухайте подкаст «Головна обсерваторія» на зручній платформі:

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування