Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці стають менше вірити в правильність шляху країни

Середа, 27 грудня 2023, 16:39
Українці стають менше вірити в правильність шляху країни
ФОТО: ЕЛЬДАР САРАХМАН

Після початку повномасштабного вторгнення Росії істотно зросла частка українців, які вважають, що Україна рухається в правильному напрямку, однак їхня кількість почала зменшуватися з лютого-березня 2023 року.

Джерело: соціологічне опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 грудня 2023 року

Дослівно: "Після початку повномасштабної агресії Росії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку, істотно зросла (з 20% у грудні 2021р. до 51% у вересні-жовтні 2022р., досягши найвищих показників у лютому-березні 2023р. (61%). 

Реклама:

Після цього спостерігається тенденція зниження цього показника (до 45% за даними останнього опитування). 33% респондентів вважають, що події розвиваються в неправильному напрямі (21,5% не визначилися)".

Деталі: При цьому, за результатами опитування, 32% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років. 45% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і 7% – що Україна не здатна подолати існуючі проблеми (решта – не визначилися).  

Найбільш оптимістично українці оцінювали перспективи подолання проблем і труднощів наприкінці 2022-на початку 2023 рр. (наприклад, у лютому-березні 2023 р. − відповідно 49%, 36% і 3%). Оцінки перед початком повномасштабної війни (у грудні 2021 року – відповідно 18%, 54% і 18%) були значно песимістичнішими.

ВІДЕО ДНЯ
 
Фонд демократичної ініціативи

Опитування проводилося методом face-to-face у всіх регіонах, за виключенням тимчасово окупованих територій та тих, де ведуться бойові дії. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Застосовано стратифіковано багатоступеневу вибірку із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі. 

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: