Іран пришвидшив виробництво збагаченого урану – ЗМІ

Середа, 27 грудня 2023, 01:54
Іран пришвидшив виробництво збагаченого урану – ЗМІ
прапор Ірану, фото Pixabay

Іран зупинив багатомісячне уповільнення темпів збагачення урану до 60% чистоти, потрібного для виробництва ядерної зброї.

Джерело: Reuters із посиланням на заяву МАГАТЕ

Деталі: Як зазначає видання, дипломати вважають, що уповільнення, яке почалося в червні, стало результатом таємних переговорів між США та Іраном, які призвели до звільнення американських громадян, утримуваних в Ірані на початку цього року.

Реклама:

Іран вже має достатньо урану, збагаченого до 60%, за умови подальшого збагачення, для створення трьох ядерних бомб, згідно з теоретичним визначенням МАГАТЕ, і ще більшої кількості при нижчих рівнях збагачення. При цьому Іран заперечує, що прагне створити ядерну зброю.

Іран "збільшив виробництво високозбагаченого урану, скасувавши попереднє скорочення виробництва з середини 2023 року", – йдеться в заяві МАГАТЕ.

Іран збагачує уран до 60%, що наближається до приблизно 90%, необхідних для виробництва зброї, на своєму пілотному заводі зі збагачення палива у розгалуженому комплексі в місті Натанз і на заводі "Фордо".

ВІДЕО ДНЯ

За даними МАГАТЕ, до уповільнення темпів роботи ці заводи збагачували уран до 60% зі швидкістю близько 3 кг на місяць.

"Агентство підтверджує, що з кінця листопада 2023 року швидкість, з якою Іран виробляє уран, збагачений до 60% за U-235, на цих двох об'єктах разом узятих, зросла приблизно до 9 кг на місяць", – сказано у звіті.

За теоретичним визначенням МАГАТЕ, близько 42 кг урану, збагаченого до 60%, – це кількість, при якій не можна виключити створення з нього ядерної бомби.

Інспектори МАГАТЕ вперше помітили зміну у виробництві на Фордо 25 листопада, після чого Іран заявив, що зміна відбулася 22 листопада, і що темпи виробництва там повертаються до рівня, який був до уповільнення, йдеться у звіті.

Інспектори спостерігали збільшення рівня виробництва в Натанзі 27 листопада, додається у звіті. Потім МАГАТЕ перевірило обсяги виробництва в Натанзі 19 грудня і на "Фордо" 24 грудня.

Нагадаємо: Іранська влада неодноразово заявляла, що ядерна програма країни має виключно мирний характер.

Водночас про те, що Іран таємно отримує західні технології, відомо давно.

Так, наприклад, в іранських дронах Shahed-136 знайшли компоненти понад 30 європейських та американських компаній - найбільше деталей зі США.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: