Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Байден переконаний, що президенти США можуть підлягати кримінальному переслідуванню

Понеділок, 25 грудня 2023, 18:25
Байден переконаний, що президенти США можуть підлягати кримінальному переслідуванню
Джо Байден, фото: Getty Images

Президент США Джо Байден у коментарі на запит журналіста відповів, що "не бачить жодної" причини, чому президентів США не можна переслідувати за кримінальними звинуваченнями.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg

Деталі: За словами Байдена, він "не бачить жодної" причини, чому очільники Білого дому повинні мати абсолютний імунітет від судового переслідування, як це стверджує лідер республіканців та експрезидент Дональд Трамп.

Реклама:

Раніше Верховний суд США відмовився ухвалювати рішення щодо того, чи має експрезидент Дональд Трамп імунітет від переслідування за події 6 січня 2021 року – тобто штурм Капітолія – за позовом Міністерства юстиції.

Передісторія:

  • Раніше Верховний суд США відмовився ухвалювати рішення щодо того, чи має експрезидент Дональд Трамп імунітет від переслідування за події 6 січня 2021 року – тобто штурм Капітолія – за позовом Міністерства юстиції.
  • Трамп стверджує, що діяв у межах своїх службових обов'язків напередодні заворушень 6 січня 2021 року, коли його прихильники жорстоко штурмували Капітолій, намагаючись перешкодити законодавцям засвідчити перемогу Байдена.
  • Адвокати Трампа намагаються поховати провадження проти експрезидента у зв’язку з подіями 6 січня ще до судового розгляду по суті, запланованого на березень 2024 року. Вони стверджують, що Трампа за ті події можна було притягти до відповідальності лише шляхом імпічменту – який, зрештою, провалився.
  • Суд першої інстанції з цим не погодився, після чого захист експрезидента США оскаржив це рішення у федеральному апеляційному суді у Вашингтоні. Позаяк Верховний суд відмовився ухвалювати рішення, апеляція, як і заплановано, відбудеться 9 січня.
  • На початку серпня Трампу оголосили звинувачення у справі про штурм Капітолія: змова з метою введення в оману США; змова з метою перешкоджання офіційному розслідуванню; перешкоджання та спроба перешкоджання офіційному розслідуванню; і змова з метою порушення прав.
  • За цим звинуваченням Трамп має постати перед судом у Вашингтоні у березні 2024 року, якщо апеляція його адвокатів не буде успішною і не призведе до затягування справи.
  • Нагадаємо також, що нещодавно Верховний суд штату Колорадо ухвалив безпрецедентне рішення про те, що колишній президент не має конституційного права балотуватися в президенти США у 2024 році. Більше про це читайте у статті: Трампа судять за законами Громадянської війни.

ВІДЕО ДНЯ

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: