Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Kyiv Food Market і офіс-центри: родина міністра-втікача Злочевського купує нерухомість у Києві

Понеділок, 18 грудня 2023, 10:24
Kyiv Food Market і офіс-центри: родина міністра-втікача Злочевського купує нерухомість у Києві
фото burisma.com

Родина Миколи Злочевського, міністра екології часів Віктора Януковича, засудженого у справі "рекордного хабара", купує бізнес-нерухомість у Києві.

Джерело: матеріал УП "Як гроші Зло перемагають. Частина 2. Новий бізнес родини Злочевських"

Деталі: На початку 2023 року компанія, яку пізніше офіційно записали на дочок Злочевського, придбала нерухомість, де розташовується популярний ресторан Kyiv Food Market.

Реклама:

Це будівля на 1,8 тисячі квадратних метрів та дві ділянки загалом на 0,27 гектарів. Земля належить державі, але вона йде "в комплекті" до нерухомості.

Співрозмовник УП у сфері нерухомості припускає, що сума угоди може стартувати від 2 тисяч доларів за квадратний метр. Це ринкова вартість. Скільки міг коштувати конкретний "Ринок їжі" – залежить від його прибутковості.

Але якщо орієнтуватись на названі 2 тисячі, то весь Food Market мав обійтись новим власникам у суму від 3,6 мільйона доларів.

ВІДЕО ДНЯ

У жовтні 2023 "ноунейм"-компанія, пов’язана з бізнесом Злочевських, придбала на аукціоні офісний центр на вулиці Різницькій на Печерську. Це колишній офіс "регіоналів" Андрія та Сергія Клюєвих.

Центр на 3 тисячі квадратних метрів із "начинкою" з офісного оснащення продали за 200 мільйонів гривень.

Переможець аукціону – фінансова компанія "Монблан фінанс" – записана на 28-річну мешканку Кривого Рогу Владиславу Борздову. Жінка фігурує зараз або значилась раніше як засновниця у ще кількох підприємствах, пов’язаних зі Злочевськими.

Ймовірно, її дані використовує компанія з управління активами "Бонум груп", залучена до бізнесу Злочевських.

Також у власності Злочевських – частина історичної садиби на Сагайдачного, 25, що на Подолі. Будівлю ще в 2021 році виставив на торги Державний експортно-імпортний банк. Ці 5,5 тисячі квадратних метрів пішли з-під молотка за 334,9 мільйона гривень.

Нові власники осучаснили вигляд центру, в 2022 запустили офіційний сайт, а в 2023 в мережі з'явилася реклама оренди офісів у бізнес-центрі. 

У 2023 на Сагайдачного почав прописуватись бізнес самих Злочевських. 

Тут зареєстрований інвестиційний фонд "Скайфол", яким управляє згадана вище "Бонум груп". Використовуючи цей фонд, у 2023 Злочевські продали групі "Ковальська" один зі своїх активів – видобування річкового піску.

Також на Сагайдачного, 25 мають офіси газові компанії Андрія Кучкова, якого ЗМІ називають зятем Злочевського. 

Одна з компаній, пов’язаних із Кучковим, "Укргазтрейдинг", у 2023 різко злетіла на державних підрядах. Згідно з даними системи YouControl, лише з вересня по грудень вона перемогла в тендерах на 4,987 мільярда гривень. До цього – не отримувала жодного держзамовлення.

Газовий бізнес самого Злочевського у 2023  потрапила під нове кримінальне розслідування.

У справі, що веде Бюро економічної безпеки і яка раніше стосувалась зовсім іншого бізнесу, тютюнового, раптом з'явились компанії Злочевського. Детективи запідозрили його "Газвидобування" у несплаті податків в особливо великих розмірах, а згадану вище "Бонум груп" – у причетності до легалізації "брудних коштів".

29 березня 2023 на рахунки "Газвидобування" наклали арешт. А наступного дня, судячи із секретного вироку Злочевському, він зробив свій перший донат на Сили оборони. Другий переказ ексміністр надіслав 10 травня. А вже 12-го арешт його газових рахунків скасували. 

Пізніше гроші в банках знову заморозили. Але влітку – восени 2023 Злочевські переоформили низку своїх спецдозволів на родовища на інші фірми, позмінювали формальних власників. Саму "Газвидобування" теж переписали на новий офшор – наступного дня після того, як Злочевський остаточно підписав угоду з прокурором у справі про "рекордний хабар".

Що було раніше: ВАКС засекретив вирок ексміністру екології та природних ресурсів Миколі Злочевському, який пішов на угоду з прокурором у справі про рекордний підкуп НАБУ та САП. Злочевський уникнув реального покарання, заплативши штраф і донати на ЗСУ.

Антикорупційний суд відмовився пояснювати, чому приховав вирок.

"Українська правда" опублікувала засекречений вирок Злочевському і встановила, що текст рішення не містив інформації, яка могла бути прихована. А отже, таке засекречення суперечило закону.

Знати більше: "Як гроші Зло перемагають. Розказуємо історію засекреченого вироку Злочевському і публікуємо його текст"

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: