"Радіо Свобода" показало відео, де росіяни прикриваються полоненими бійцями ЗСУ

Середа, 13 грудня 2023, 21:52
Радіо Свобода показало відео, де росіяни прикриваються полоненими бійцями ЗСУ
скриншот із відео "радіо свобода"

Видання "Радіо Свобода" проаналізувало відео, де російські військові на полі бою ведуть уперед бійців ЗСУ і, прикриваючись ними, ведуть вогонь у бік українських позицій.

Джерело: відео з безпілотника, яке "Радіо Свобода" отримало від українських військових

Деталі: Майже 19-ти хвилинне відео "Радіо Свобода" надали бійці одного із підрозділів ЗСУ, що воює на Запорізькому напрямку. Воно зняте з безпілотника в околицях Роботиного Запорізької області. Журналісти верифікували, що місце зйомок дійсно в одній із посадок села.

Реклама:

На відео видно, що періодично російські військові стріляють із автоматів у бік український позицій. Один із російських солдатів фізично прикривається українським.

За словами українських захисників, які надали це відео, це так звана "розвідка боєм" для виявлення вогневих засобів на позиціях ЗСУ.

ВІДЕО ДНЯ

Надалі завʼязується бій – поблизу групи солдатів рф та беззбройних полонених, імовірно, вибухнула граната.

Потім росіяни вирішили відступати. Полонені почали бігти в протилежному від позицій ЗСУ напрямку, а позаду них ішли росіяни. Тоді окупант декілька разів вистрілив в сторону одного із беззбройних. Згодом видно, що тіло бійця у формі ЗСУ вже лежить на землі.

Наразі українські військові не мають інформації про подальшу долю цих українcьких полонених.

За даними ГУР, на цьому напрямку воюють сили 234-го десантно-штурмового полку ЗС РФ.

Омбудсмен Дмитро Лубінець в коментарі "Радіо Свобода" наголосив, що використовувати військовополонених для участі в бойових діях заборонено. Після надання офіційного статусу полонені мають перебувати в спеціально створеному таборі далеко від бойових дій і очікувати обміну.

Пряма мова Лубінця: "Якщо це так (події на відео відбулися насправді — ред.), то це буде офіційно встановлений факт порушення ще однієї Женевської конвенції з боку російської федерації. Це перше подібне відео, яке я бачу. У мене подібних даних не було".

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: