Ізраїльські війська заливають водою й атакують тунелі Хамасу – WSJ

Середа, 13 грудня 2023, 09:55
Ізраїльські війська заливають водою й атакують тунелі Хамасу – WSJ
Тунелі Хамасу в Газі, ілюстративне фото LightRocket via Getty Images

За даними американських чиновників, ізраїльські військові почали закачувати морську воду в комплекс тунелів "Хамасу" в Газі – і це лише один зі способів знищити підземну інфраструктуру бойовиків.

Джерело: "The Wall Street Journal"

Дослівно: "Ізраїльські військові почали закачувати морську воду у величезний комплекс тунелів Хамасу в Газі, згідно з повідомленням американських офіційних осіб, поінформованих про операції ізраїльських військових. Це є частиною інтенсивних зусиль зі знищення підземної інфраструктури, яка лежить в основі діяльності угруповання.

Реклама:

Заходи із затоплення тунелів водою з Середземного моря, які знаходяться на ранній стадії, є одним з декількох методів, які Ізраїль використовує, щоб спробувати розчистити і знищити тунелі".

Деталі: Прес-секретар міністра оборони Ізраїлю відмовився від коментарів, заявивши, що тунельні операції засекречені.

Ізраїльські офіційні особи кажуть, що підземна система Хамасу була ключовою для його операцій на полі бою. 

ВІДЕО ДНЯ

За їхніми словами, система тунелів використовується Хамасом для маневрування бійцями на полі бою і зберігання ракет і боєприпасів угруповання, а також дозволяє лідерам угруповання командувати і контролювати свої сили. Ізраїль також вважає, що в тунелях утримуються заручники.

Минулого тижня просочилися записи розмови між прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і звільненими заручниками та їхніми сім'ями, в яких ізраїльтяни гнівно говорили Нетаньяху, що бояться, що затоплення тунелів вб'є їхніх близьких.

12 грудня президент США Джо Байдена не став коментувати ізраїльський підхід, але сказав, що були заяви про те, що "в жодному з цих тунелів немає заручників", але він не знає цього напевно. 

За словами американських чиновників, ізраїльтяни все ще оцінюють доцільність використання морської води у величезному підземному лабіринті, який простягається приблизно на 300 миль і має товсті противибухові двері.

За словами американських чиновників, затоплення тунелів, яке, ймовірно, триватиме кілька тижнів, почалося приблизно в той час, коли Ізраїль додав ще два насоси до п'яти насосів, встановлених минулого місяця, і провів деякі початкові випробування.

Деякі чиновники адміністрації Байдена занепокоєні тим, що використання морської води може виявитися неефективним і поставити під загрозу постачання прісної води в Газі. 

У 2015 році Єгипет використовував морську воду для затоплення тунелів, якими користувалися контрабандисти під прикордонним переходом Рафах з Газою, що викликало скарги місцевих фермерів на пошкодження врожаю.

Але інші американські чиновники кажуть, що ця технологія може допомогти знищити частину мережі тунелів. 

За оцінками військових аналітиків, Ізраїль не знищив більшу частину цієї мережі тунелів, і для знищення або пошкодження підземної системи знадобляться різноманітні методи. 

Окрім морської води, ізраїльські військові намагаються атакувати мережу за допомогою авіаударів і рідких вибухових речовин, а також за допомогою роботів, собак і безпілотників.

Система тунелів у секторі Газа
Система тунелів у секторі Газа
THE WALL STREET JOURNAL

Ізраїльські військові заявили, що посилюють операції під землею на півночі Гази і під південним містом Хан-Юніс, одним з останніх оплотів Хамас. 

Підземний лабіринт залишається одним з головних викликів для Ізраїлю на шляху до знищення військового потенціалу Хамас як у районах, які він контролює над землею, так і в тих, де він досі не діяв. 

Наприклад, тунелі під південним містом Рафах поблизу єгипетського кордону, на думку аналітиків, Хамас використовує для контрабанди більшої частини своєї зброї в Газу.

Ізраїльські військові неохоче відправляють солдатів під землю, де вони втрачають тактичну перевагу у вогневій потужності і натрапляють на міни-пастки.

За даними військових аналітиків, Ізраїль контролює близько 40% наземної території прибережного анклаву, але найбільшу перешкоду становлять тунелі Хамасу.

Ізраїльські війська оточили Джабалію на півночі Гази і район Шуджайя в місті Газа, де, за повідомленнями, Хамас тримає найзапекліших бойовиків. 

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив у понеділок увечері, що північна частина Гази знаходиться на "переломному етапі" і що Хамас там "на межі розпаду".

Ізраїльські військові аналітики кажуть, що взяття під контроль Хан-Юніса замкне бойовиків Хамасу, які залишилися на землі, між ізраїльськими позиціями на півночі і півдні Гази, а також між районом Хан-Юніса і єгипетським прикордонним районом. 

Ізраїль сподівається, що слабка бойова позиція Хамасу і вбивство близько половини командирів батальйонів угруповання підштовхне бойовиків нижчого рівня до масової здачі в полон.

На думку військових аналітиків, Хамас може запобігти такому розвитку подій, утримуючи позиції під Газою доти, доки Ізраїль не буде змушений припинити вогонь або під міжнародним тиском, або в ході переговорів про звільнення заручників.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: