На кордоні з Польщею блокують вантажівки з гуманітаркою та пальним - подкаст "Хроніки економіки"

П'ятниця, 1 грудня 2023, 16:48

У ході блокування польськими перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною зупиняється також рух вантажівок з гуманітарною допомогою та пальним.

Джерело: заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у подкасті "Хроніки Економіки".

Деталі: За словами Деркача, публічно польські перевізники переконують, що гуманітарні вантіжі не блокуються. На практиці ситуація відрізняється:

Реклама:

Пряма мова: "Коли я особисто приїжджаю на кордон, до мене підходять водії з  гуманітарним вантажем і кажуть, що їх не пропускають. … Протестувальники кажуть, мовляв, не весь товар, який ви називаєте гуманітарним, є таким. Бо, можливо, це не везе якась міжнародна велика гуманітарна організація, на кшталт ООН чи Червоного Хреста"

Деталі: Складається ситуація, коли багато українських благодійних фондів закуповують за гроші товари, які призначені для військових, а тепер їх не пропускають на кордоні.

Пряма мова: "Сьогодні у нас був цілий транспортний засіб, завантажений турникетами для військових. Його не пропускали".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Крім гуманітарки, проблеми з пропуском виникають у вантажівок з небезпечними вантажами, передусім – пальним. Історія схожа, адже протестувальники декларують, що вантажі не блокуються, а фактично на кордоні видно чергу з десятків цистерн з пальним. Деркач зауважує, що для України дивною є також факт перевірки протестувальниками документації водіїв:

Пряма мова: "Протестувальники, які стоять біля поблизу кордону, починають перевіряти документи. Тобто вони дивляться документи вантажу, який їде. Там може бути військовий вантаж, а може бути вантаж  гуманітарний. Ми не зовсім розуміємо, як ці люди можуть отримувати цю інформацію, і куди вони далі можуть її передавати".

Нагадуємо:

У п’ятницю, 1 грудня, Міністерство відновлення України та Міністерство інфраструктури Польщі домовилися про перелік умов, які необхідні для розблокування кордону.

Пункти пропуску блокуються польськими перевізниками від початку листопада.

Про те, чого вимагають польські перевізники, на скільки реалістичні їхні вимоги та як перекритий кордон впливає на економіку України, Польщі та країн ЄС, розповідаємо у подкасті "Хроніки економіки"

Слухайте подкаст «Хроніки економіки» на зручній платформі:

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування