Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа про хабар: Київський апеляційний суд засудив корупцію серед суддів

Четвер, 30 листопада 2023, 17:24
Справа про хабар: Київський апеляційний суд засудив корупцію серед суддів
Ілюстративне фото Getty Images

Київський апеляційний суд відреагував на повідомлення НАБУ та САП про те, що вони викрили на хабарі 4 суддів цього суду.

Джерело: публічна заява колективу суддів Київського апеляційного суду, опублікована на сайті суду

Деталі: 29 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявили, що викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні хабара у розмірі 35 тис. доларів за ухвалення "потрібного" рішення.

Реклама:

Колектив суддів пояснює, що вважає неприпустимою "для демократичної правової держави відсутність належної реакції на звинувачення у корупції".

Дослівно: "Колектив суддів Київського апеляційного суду, дотримуючись презумпції невинуватості, рішуче засуджує дії суддів, які вчиняють кримінальні правопорушення, негативно ставиться до випадків корупції у суддівській спільноті, не покриває корупцію і не толерує її".

Більше деталей: Судді кажуть, що не обізнані з обставинами кримінального провадження, а відтак, позбавлені можливості надавати будь-яку правову оцінку підозрі, пред’явленій суддям. Однак наголошують, що "будь-які прояви корупції у судах є неприпустимими, завдають істотної шкоди авторитету правосуддя та мають призводити до невідворотності покарання всіх винних".

ВІДЕО ДНЯ

Колектив суддів зауважив також, що, згідно з законом, особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено в суді.

Що передувало: 29 листопада НАБУ і САП викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні хабара у розмірі 35 тис. доларів за ухвалення "потрібного" рішення.

Слідство встановило, що один з суддів запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства. За це йому та трійці суддів у справі представник компанії мав надати 35 тис. доларів.

Після одержання хабара суддя-посередник залишив 10 тис. доларів собі, а решту 25 тис. поклав у коробку з-під віскі для подальшої передачі колегам. Вони ж після отримання коштів розділили їх між собою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: