Україна сподівається, що світ схилить Росію повернутися до обміну полоненими

Середа, 29 листопада 2023, 13:39
Україна сподівається, що світ схилить Росію повернутися до обміну полоненими
Один із обмінів полоненими, архівне фото з Телеграм Андрія Єрмака

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими сподіваються, що Міжнародні організації спонукатимуть Росію відновити обмін полоненими. 

Джерело: представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі "Радіо Свобода" (проєкт "Свобода Ранок")

Деталі: Яценко підтвердив, що Росія призупинила обмін військовополоненими з Україною. Якщо на початку року Україна повертала від 100 до 300 українських захисників щомісяця, то в серпні був останній обмін, коли повернулися 22 оборонців.

Реклама:

За словами Яценка, у координаційному штабі сподіваються, що міжнародний тиск допоможе у цій ситуації.

Пряма мова: "Перемовини і робота над обмінами – це прерогатива української сторони. Міжнародні організації нам допомагають, але це переважно на 100% наша робота. Тому що згідно з міжнародним законодавством, гумнатіарним правом – обміни військовоплоненими можливі тільки після завершення бойових дій. 

Україна не збирається чекати, склавши руки, поки завершиться війна. Нам потрібні наші хлопці, наші дівчата, наші оборонці зараз. Тому ми проводили ці перемовини і обміни раніше, ніж війна завершиться".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Яценко запевнив, що Україна завжди готові обміняти "всіх на всіх": всіх росіян, які утримуються у полоні в Україні, на всіх українців, яких утримує Росія.

Але Росія в цьому не зацікавлена.

Пряма мова: "Призупинення означає тільки одне – так само як ми не можемо отримати наших захисників, так само і російські сім’ї, а серед них і багатодітні батьки, їхніми долями російська влада не опікується. Не хоче їх бачити вдома, не хоче їх обмінювати. 

Тому палиця має два кінці. Цей процес означає, що тут якісь інші підстави є для того, щоб призупинити ці обміни".

Цьому передувало: Напередодні Яценко розповів, що Росія призупинила обміни військовополоненими, намагаючись цим вплинути на суспільство і створити враження, що українська влада нібито не працює над цим питанням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: