У Румунії українські протестувальники вимагали вирішити проблему виплат

П'ятниця, 24 листопада 2023, 22:34
У Румунії українські протестувальники вимагали вирішити проблему виплат
ФОТО: HOTNEWS.RO

Близько тридцяти українських біженців у п’ятницю провели акцію протесту біля Міністерства фінансів Румунії, вимагаючи вирішити проблему із затримкою в грошовій допомозі з боку румунської держави.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на HotNews.ro

Деталі: Учасники акції нарікають на затримку з отриманням державної допомоги, яка з квітня надходить не громадянам Румунії, які прихистили українців, а безпосередньо бенефіціарам, але при цьому за суворішими критеріями.

Реклама:

Українці також скаржилися на те, як ставляться до їхніх дітей у школах. Серед протестуючих були люди з інвалідністю, які говорили, що досі не отримали гроші, призначені для їхніх опікунів.

Як пояснює HotNews.ro, проблема з наданням допомоги українським біженцям у Румунії тягнеться від самого початку повномасштабного вторгнення РФ.

Спершу існувала програма 50/20, яка передбачала виділення по 50 леїв на проживання та 20 леїв на харчування кожному біженцю через румунських посередників. Усього влада Румунії витратила на програму 1,4 мільярда леїв, але через відсутність централізованого списку біженців багато з них так і не отримали грошей.

ВІДЕО ДНЯ

Тож у квітні 2023 року була створена нова програма допомоги для українських біженців, за якою гроші надходять безпосередньо до них, але умови висуваються суворіші: біженці мають офіційно працювати або бути зареєстрованими в агентствах із працевлаштування, а їхні діти – ходити до місцевих шкіл.

Але і в цьому випадку не всі українці змогли отримати кошти, тому частина повернулась в Україну. За даними румунських ЗМІ, влада Румунії не використала понад 1,5 мільярда євро коштів, які отримала від ЄС на допомогу українцям.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: