Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заяви про втрати в повітряній силі та особового складу краще ігнорувати – OSINT-аналітик проєкту Oryx

Понеділок, 20 листопада 2023, 19:01

Рівень помилок щодо статистики втрат в повітряній силі та особовому складі з обох сторін є дуже значним, і він може в кілька разів перевищувати реальні втрати.

Джерело: OSINT-аналітик, автор досліджень в рамках проєкту Oryx і BellingCat Якуб Яновський, в новому епізоді подкасту "(не)Безпечна країна".

Пряма мова: "Цифри, про які повідомляють, дуже неточні через помилки у підрахунках. В багатьох випадках це просто означає, що підрозділ відстежував якийсь літак або вони думали, що це літак, і втратили його радіолокаційний слід.

Реклама:

Можливо, вони влучили в нього ракетою або ракета не влучила, і вони просто втратили радіолокаційний слід. Можливо, це взагалі не був літак. Наприклад, хтось стріляв у ворожий винищувач, який летить низько вночі, а це могла бути крилата ракета, а не літак. Тож, навіть якщо її збити, це все одно буде ракета, а не літак. А це зовсім інша техніка".

Деталі: Також, пояснює Якуб Яновський, багато заяв про знищення виявляться просто пошкодженнями. І в цьому питанні, зазначає він, в даних OSINT є певна прогалина.

Пряма мова: "І тут я б сказав, що в даних OSINT також є прогалина щодо пошкодженої техніки, тому що більшість пошкодженої техніки ніколи не буде знята на відео або сфотографована, а просто буде відбуксована на відповідний майданчик в тил так, що ми цього не побачимо".

ВІДЕО ДНЯ

Про технології OSINT, про втрати техніки, дезінформаційні повідомлення та проєкт Oryx – в новому епізоді подкасту "(не)Безпечна країна".

Слухайте подкаст «(не)Безпечна країна» на зручній платформі:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування