Олімпійська чемпіонка Ольга Харлан увійшла до рейтингу УП 100

Понеділок, 20 листопада 2023, 17:19
Олімпійська чемпіонка Ольга Харлан увійшла до рейтингу УП 100
Фото: Sport.ua

Фехтувальниця отримає нагороду у категорії "Спорт". 

Ольга Харлан – відома українська шаблістка, відзначилася не тільки спортивними досягненнями, а й громадянською позицією. Під час великої війни Харлан разом з переможцями Олімпіад звернулася до спортивних організацій з усього світу з проханням підтримати Україну, на яку напала Росія. 

Виступи Харлан відомі своєю різкістю та силою, завдяки чому вона вирізняється серед інших шаблісток. 

Реклама:

Національний олімпійський комітет України чотири рази визнавав Ольгу найкращою спортсменкою року. А також вона тринадцять разів ставала найкращою спортсменкою місяця, що стало абсолютним рекордом для українських спортсменів. 

Харлан шість разів вигравала золоті медалі на чемпіонаті світу та стала восьмикратною чемпіонкою Європи. 

У 2023 році шаблістка виступила на Європейських іграх-2023 у Польщі. Тоді Харлан здобула своє друге золото, а перемогу присвятила українським воїнам. 

ВІДЕО ДНЯ

Шаблістка стала першою українкою, якій у 2020 році присвятили Барбі – ляльку-фехтувальницю. Від виробників іграшки Харлан отримала у подарунок свій прототип ляльки, а у 2023 році шаблістка виставила її на аукціон, щоб зібрати кошти для клініки реабілітації українських військових. Ляльку Барбі Ольги Харлан продали за 10 400 доларів. 

Крім цього, спортсменка критикувала Міжнародну федерацію фехтування за дозвіл росіянам і білорусам брати участь у змаганнях під час війни. А одне зі змагань для Ольги Харлан завершилося гучним скандалом. 

Інцидент трапився під час її бою з росіянкою Анною Смірновою, яка виступала на чемпіонаті світу під нейтральним статусом. У поєдинку з росіянкою Харлан здобула перемогу з рахунком 15:7. 

За правилами, спортсменки після виступу мали потиснути один одному руки, проте Ольга висунула вперед шаблю, запропонувавши "стукнутися" росіянці зброєю, на що отримала відмову. 

Опісля Харлан покинула доріжку, а росіянка залишалася на ній упродовж 50 хвилин, щоб отримати рішення судді. 

Після спілкування з суддями Смірнова пішла з поля бою, а на табло було вказано, що до наступного раунду пройшла саме Харлан, проте бій так і не відбувся. За певний час навпроти прізвища Харлан на табло зʼявилася позначка, яка означала, що спортсменка вибула зі змагань. 

Спочатку Міжнародна федерація фехтування дискваліфікувала Харлан, проте після оскарження цього рішення українською стороною, зняла заборону та дозволила шаблістці виступати на змаганнях. А розгляд питання про дискваліфікацію спортсменки відклали. 

Зі сторони українців Ольга Харлан отримала величезну підтримку, зокрема у своїх соцмережах зі словами подяки від підписників. 

"Війна в Україні не закінчилась. Щодня Росія обстрілює мирне населення та руйнує інфраструктуру. І раз у раз підтверджує, що вона – країна-терорист.

Усім українцям щодня доводиться боротися за свої життя. Ми, спортсмени, маємо боротися за них на своєму фронті. Не мовчати, як це роблять російські та білоруські спортсмени. А діяти, як одна команда. І наш фінальний удар – це повна ізоляція російського та білоруського спорту у світі", – написала Харлан у соцмережах

Хто ще увійшов до сотні лідерів за версією УП? Приходь на захід і дізнайся!

Генеральними партнерами заходу стали юридична компанія ADER HABER, ІНТЕРПАЙП і ВГО "ФРНГ".

Купити квиток та переглянути розклад події можна за посиланням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: