Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Військові розповіли, чим відрізняється "модернізований" Shahed-136 від старого "мопеда"

Четвер, 28 вересня 2023, 13:48
Військові розповіли, чим відрізняється модернізований Shahed-136 від старого мопеда
фото - "АрміяInform"

Центр досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу ЗСУ продемонстрував спроби російського ВПК "модифікувати" баражуючий боєприпас Shahed-136.

Джерело: "АрміяInform"

Пряма мова представника центру капітана Андрія Рудика: "Власне, вони всі ідентичні тим, які мав даний дрон-камікадзе в попередніх комплектаціях. За винятком двигуна. Щоправда, йдеться лише про зміну країни-виробника — можливості MicroPilot UAV Flight Control Systems MD550 такі ж самі, як і в попереднього Mado MD550".

Реклама:
 

Деталі: За словами офіцера, серед так званих новинок, які дещо відрізняють старий "мопед" від нинішнього — це спосіб виготовлення корпусу. До літа 2023 року військовослужбовці Центру виявляли Shahed-136, який мав цільнолитий корпус. Тоді як "модифікація" має композитний фюзеляж. Також зазнало змін маркування — візуально спостерігається інший шрифт та серія. Цілком імовірно, що це може мати не скільки виробничий, скільки політичний момент, оскільки в обох випадках росіяни наносять маркування самостійно.

Окрім корпусу, змін зазнав його наповнювач. Якщо раніше використовувалися друковані "соти", то тепер — цілком щільний матеріал, схожий на монтажну піну.

Рудик зазначив: дослідження центру Генштабу показали, що функціонально обидва типи наповнювача не відрізняються. Військові припускають, що така заміна зумовлена прагненням зменшити витрати на виготовлення, так би мовити, зовнішньої оболонки баражуючого боєприпасу.

ВІДЕО ДНЯ

Росіяни також вдалися до використання нового сервоприводу і, як вже згадувалося, двигуна. Така заміна не призвела до модернізації тактико-технічних характеристик Shahed-136.

 
фото Мілітарі Медіа Центр

"На перший погляд, ця трансформація має косметичний характер. Однак, вона може свідчити про прагнення росіян налагодити серійне виробництво даного БПЛА", – підсумував офіцер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: