Делегація доповіла Зеленському про певний успіх щодо зерна у Стамбулі  

Середа, 13 липня 2022, 22:22

Українська делегація доповіла президенту Володимиру Зеленському, що у Стамбулі було досягнуто певного прогресу щодо розблокування транспортування зерна Чорним морем, деталі буде узгоджено з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем. 

Джерело: Зеленський у вечірньому зверненні до українського народу 13 липня

Пряма мова: "Сьогодні в новинах багато згадок про зустріч у Туреччині щодо розблокування аграрного експорту з нашої країни через Чорне море.

Реклама:

Ми справді докладаємо значних зусиль, щоб відновити постачання продовольства на світовий ринок. І я вдячний Організації Об’єднаних Націй і Туреччині за відповідні зусилля. 

Успіх цієї історії потрібен не тільки нашій державі, а й, без перебільшення, усьому світу. 

Якщо вдасться зняти російську загрозу судноплавству в Чорному морі, це зніме гостроту світової продовольчої кризи. 

ВІДЕО ДНЯ

Українська делегація мені доповіла, що є певний прогрес. Найближчими днями узгодимо деталі з генеральним секретарем ООН".

Передісторя: 

  • З 24 лютого українські порти заблоковані або окуповані Росією, моря заміновані, тож постало питання, як експортувати зерно з України. Росія вже не раз крала українську пшеницю.
  • 13 липня у Стамбулі (Туреччина) відбулися чотиристоронні переговори за участі делегацій України, Росії, Туреччини та ООН щодо безпечного транспортування зерна морем.
  • Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники переговорів домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом та зустріч делегацій України та РФ наступного тижня. 
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.

Читайте також: Турецький виклик: як Україні реагувати на нове зближення Анкари та Москви

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: