Головні новини суботи і ночі: 10 млн доз Pfizer, Верховний суд про Вірастюка

Неділя, 2 травня 2021, 08:00
Головні новини суботи і ночі: 10 млн доз Pfizer, Верховний суд про Вірастюка
ua.interfax.com.ua

У Верховному суді скасували протокол ЦВК, яким  Василя Вірастюка визнано переможцем в окрузі 87, Україна уклала контракт з Pfizer щодо додаткових 10 млн доз вакцини – актуальні новини 1 травня.

Про Вірастюка

Велика палата Верховного суду визнала протиправним та скасувала протокол Центральної виборчої комісії, яким кандидата від "Слуги народу" Василя Вірастюка визнано переможцем в окрузі 87 на Івано-Франківщині. Окрім того, Велика палата визнала протиправними дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів в окрузі №87.

Таке рішення мотивовано серед іншого тим, що при встановленні результатів голосування в окрузі 87 ЦВК не було забезпечено перевірку всіх порушень, що були допущені та на які посилались учасники виборчого процесу. 

Таким чином Велика палата частково задовольнила апеляційну скаргу суперника Вірастюка Олександра Шевченка.

Про Pfizer

Україна уклала контракт з американською фармацевтичною компанією Pfizer щодо постачання додаткових 10 млн доз вакцини проти COVID-19. Тобто загалом протягом року Україна отримає 20 млн доз.

Згідно з домовленостями, перші поставки за цим контрактом – 500 тисяч доз – Україна отримає вже в травні-червні 2021 року, 4,5 млн доз – у третьому кварталі (липень-вересень), решту 15 млн доз – у четвертому кварталі цього року.

Про інші важливі новини

Під час збройного конфлікту на кордоні Киргизстану і Таджикистану загинули 34 людини, постраждали 173.

"Талібан" пригрозив атакувати війська США і НАТО, тому що 1 травня збіг термін для повного виведення іноземних військ.

Вперше була оприлюднена повна стенограма розмови колишнього адвоката експрезидента США Дональда Трампа Руді Джуліані з тодішнім помічником Володимира Зеленського Андрієм Єрмаком, що відбулася 22 липня 2019 року.  Днями раніше у Джуліані відбулися обшуки через його незаконні справи в Україні. Досі усі подробиці 39-хвилинного дзвінка між Джуліані та Єрмаком трималися у таємниці. Лише деяка інформація з перемовин часом просочувалася у ЗМІ.

Вчені заздалегідь попереджали владу Індії, де зараз спостерігається найбільший у світі спалах епідемії COVID, про небезпеку нового штаму, а також необхідність запобігти цьому спалаху, проте до них не дослухалися.

Православна церква України отримає Благодатний вогонь з Єрусалиму вранці на Великдень. У Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі почалося урочисте богослужіння ПЦУ.

Кандидата на посаду глави місії України при НАТО вже затвердили.

З 1 травня встановлюються нові правила для призначення субсидій та подачі заяв, також споживачі газу перейдуть на річні тарифні плани своїх постачальників.

До МЗС Швеції викликали посла РФ, після того як Росія запровадила санкції проти Оси Скотт, голови шведської Лабораторії хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки Дослідницького інституту тотальної оборони.

Юрій Крисін, засуджений за організацію нападу на журналіста В'ячеслава Веремія у 2014 році та обвинувачений в організації "тітушок" за часів Майдану, отримав нову підозру за місцем відбування покарання. Слідчі підозрюють його, двох "смотрящих" та спільника у тероризуванні в'язнів Торецької виправної колонії.

У КМДА заявили, що марш, який відбувся в Києві 28 квітня, був заявлений не як акція до дня створення дивізії СС "Галичина", а як патріотичний марш вишиванок.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: