Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Карпюка і Балуха взяли на роботу в офіс омбудсмена

Вівторок, 10 грудня 2019, 14:54
Карпюка і Балуха взяли на роботу в офіс омбудсмена

Колишні політв’язні Микола Карпюк і Володимир Балух працюватимуть в офісі українського омбудсмена.

Джерело: Facebook уповноваженої Верховної Ради з прав Людини Людмили Денісової

Пряма мова: "Хочу зазначити, що найближчим часом Миколу Карпюка, який очолює громадську організацію "Український центр запобігання катувань" моїм наказом буде призначено членом Експертної ради при Уповноваженому ВРУ з прав людини, а Володимир Балух увійде до Координаційної ради з питань реалізації національного превентивного механізму при Уповноваженому".

Деталі: Денісова зазначила, що після повернення з російського полону Карпюк і Балух продовжують займатися громадською діяльністю, з ними підписано Меморандум про співпрацю щодо попередження катувань у місцях несвободи та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Перший спільний моніторинговий візит буде здійснено до Лук’янівського СІЗО з метою перевірки усунення недоліків, що були виявлені під час попереднього моніторингу.

Денісова сподівається, що співпраця з колишніми політв’язнями  допоможе забезпечити й захистити права українських громадян, які перебувають у місцях несвободи, у тому числі на території РФ, частині тимчасово окупованого Донбасу та тимчасово окупованого Криму.

Передісторія:

  • 7 вересня в Україну в рамках обміну повернулися 35 осіб, серед яких – 24 полонені моряки та політв'язні Сенцов, Кольченко, Балух, Сущенко, Карпюк, Клих, Гриб, Євген та Артур Панови, Бекіров та Сизонович.  
  • Україна у свою чергу також видала Росії 35 осіб.
  • 7 вересня повноважена ВР з прав людини Людмила Денісова сказала, що Росія утримує на своїй території та в анексованому Криму 110 громадян України.
  • У Службі безпеки України заявляли, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей бойовики незаконно утримують 227 українців.
  • 3 жовтня міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що ще один обмін утримуваними особами може відбутися "наступного тижня". Але такого обміну не було. 
  • 9 грудня на саміті Нормандської четвірки в Парижі президенти Франції, України, Росії і канцлерка Німеччини досягли домевленості сприяти звільненню та обміну утримуваних осіб, пов’язаних з конфліктом на Донбасі, до кінця року на основі принципу "всіх на всіх".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування